«Наша мрія під назвою «Ключик до розуму, душі і серця», – виховувати дітей через музику», – сестра Єфросинія-Надія Сеник
  • Втр, 10/07/2018 - 14:02

Сестра Єфросинія-Надія Сеник уже 10 років у дитсадку «Ангелятко» в Дрогобичі здійснює одну з ліній свого служіння – допомагає у маленьких українцях закладати «зернята» важливих християнських та національних цінностей. Проте на практиці їх вирішили закріплювати ще й музичною активністю, щоб малеча була не тільки музичною, а здобувала навички для сучасного ритму життя. Отож, про основні цілі та діяльність проекту, а й також про його візії розповіла Департаменту інформації УГКЦ сестра Єфросинія-Надія Сеник.

Про мету та ідею проекту

Мета нашого проекту полягає у розвитку дітей за допомогою музики. Розвиток триєдиної складової людини – розвиток розумових здібностей, формування емоційного інтелекту й духовне виховання дошкільнят за допомогою музики.

Окрім цього, ми прагнемо втілювати ще одну ідею завдяки цій ініціативі – це поширювати культуру благодійності, щоб люди матеріально підтримували не лише «сумні» чи «трагічні» (термінові) проекти (ситуації), а й також добрі та позитивні проекти з довготривалою перспективою.

На жаль, люди часом не розуміють, що якщо твій знайомий починає якусь певну добру справу, то ти маєш його підтримати, а не просто стояти осторонь і думати чи вдасться задумане, чи ні.

Я працюю у садку «Ангелятко» з початку 2008 року, тобто 10 років. Задум щодо виховання діточок за допомогою музики виник в 2010-2011 роках. Я спочатку не знала, що у світі вже є схожі проекти. На одному з курсів для лідерів католицьких шкіл я дізналася про методики, які є в світі. Наприклад, у Польщі є такі садки, проте потрапити до них нам, на жаль, так і не вдалося. В Україні я не знайшла музичного закладу дошкільної освіти, однак є музичні центри, зокрема в Києві.

Про реалізацію своєї мрії та мрії батька для добра інших

Своєю історією я якось вирішила поділитися з іншими на своїй сторінці в Facebook. Адже цього місяця, а точніше 4 липня 2018 року, минуло 9 місяців з дня трагічної смерті мого батька, та 9 місяців відколи стартувала робота над проектом відкриття музичної групи в дитсадку «Ангелятко». 

Раптова втрата батька та спогади про нього в колі рідних спонукали мене переосмислити своє життя, а також дали поштовх реалізувати не лише мою, а й батькову мрію – мати можливість розвивати музичні здібності в діток та навчати їх музиці.

Напевно, цей приклад тата, – дати іншим те добро, якого ти не зазнав у дитинстві, – сильно закарбувався в моїй свідомості.

Коли на курсах для лідерів католицьких шкіл в Польщі в липні 2011 року потрібно було описати те, що я б хотіла бачити у своєму закладі освіти через 5-10 років, я, не довго думаючи, описала дитсадок, в якому музика лунала б цілий день і діти знайомилися б в ігровій формі з нотною грамотою та основами музикування. Тренерові, який сам любив музику, сподобалася моя ідея і він сказав, що такі методики уже існують у світі. Тоді я вперше познайомилася з теорією музичної аудіації Е. Гордона. Мрія дозрівала шість років. Потрібні були однодумці і… кошти.

З Божою допомогою знайшлися однодумці, які тепер є членами нашої команди проекту та вдалося подолати відбір на платформі спільнокошту «Великі ідеї». І ось, починаючи з 15 червня, коли наш проект стартував онлайн, мрія під назвою «Ключик до розуму, душі і серця» щодня об’єднує все нових прихильників та жертводавців.

Про завдання музичного виховання

Ми мали нагоду дізнатися та «познайомитися» зі знаннями та напрацюваннями не лише українського, а й зарубіжного досвіду щодо музичного розвитку дітей. Поки що ми зупинилися на музично-педагогічній концепції К. Орфа, системі музично-ритмічного виховання Е. Далькроза та музичній аудіації Е. Гордона. Варто зауважити, що ми будемо активно використовувати спадщину та надбання саме дитячого українського фольклору (народної творчості) та твори українських класиків.

Отож, у своїй діяльності та праці ми поставили перед собою ряд завдань: збагачувати музичні враження у діток, викликати інтерес до музичних іграшок та навчати грати на музичних інструментах, а також розвивати уяву, творчість, стимулювати до імпровізації.

Важливо розуміти, що ці навички допоможуть згодом дитині краще поводитися в соціумі, розуміти взаємодопомогу, заохочувати проявляти свою індивідуальність та неповторність.

Слід додати, що в цьому проекті задіяні люди, які поділяють духовні цінності нашого закладу, а також професіонали своєї сфери діяльності. Згодом ми плануємо ділитися цим досвідом з іншими садками через семінари, тренінги, воркшопи про те, як музика може бути інтегрована в навчальний процес діток (зокрема від 3 до 6 років).

Підтримати проект та дізнатися додаткову інформацію ви можете ТУТ: biggggidea.com/project/klyuchik-do-rozumu-dushi-i-sertsya/

 

Довідка

Сестра Єфросинія-Надія Сеник – народилася в смт. Чернелиця, Городенківського р-ну, Івано-Франківської обл. Після закінчення Прикарпатського університету (факультет романо-германської філології) у 2004 році вступила до Згромадження сестер св. Йосифа ОПДМ УГКЦ. У 2008 році призначена до служіння в Дрогобичі, де виконувала обов’язки вихователя в Благодійному греко-католицькому дитсадку «Ангелятко», засновниками якого є парафія Пресвятої Трійці (м. Дрогобич) та Згромадження сестер св. Йосифа. З серпня 2010 року є директором даного закладу. У 2014 році здобула другу вищу освіту – організатора дошкільної освіти в Київському національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова.

У дитсадку «Ангелятко» станом на липень 2018 року нараховується 52 вихованці. Персонал нараховує 14 чоловік. Поруч із сестрами-монахинями працюють миряни. Сестри забезпечують адміністративний, методичний та духовний провід закладу. Отці з парафії Пресвятої Трійці у спільній каплиці дитсадка і сестер щотижня служать Божественну Літургію для дітей і працівників.

Матеріальне забезпечення закладу здійснюється через пожертви батьків на утримання дітей та дотації парафії Пресвятої Трійці.