Наше серце не може змиритися з цими трагедіями. Послання Папи Франциска з нагоди річниці візиту на Лампедузу
  • Нед, 06/07/2014 - 14:58

На південноіталійському острові Лампедуза тривають спогадування річниці відвідин Папою Франциском. Цей острів, що входить у склад сицилійської провінції Аґрідженто, пережив рік тому, 8 липня 2013 р., незабутню подію – душпастирський візит Святішого Отця. Це була перша Апостольська подорож Папи Франциска в межах Італії. Вона здійснилась в дусі молитви за тих, хто втратив життя на морі, солідарності з тими, що вижили, вдячності та заохочення для мешканців островів, які з християнським милосердям допомагають біженцям та як заклик подбати про іммігрантів, які, втікаючи від воєн, переслідувань та небезпек, перебувають у ситуації крайньої нужди.

У неділю, 6 липня 2014 р., кардинал Антоніо Вельйо, Президент Папської Ради в справах душпастирства мігрантів і подорожуючих, відслужив у парафіяльному храмі Лампедузи Святу Месу в наміренні мігрантів, а напередодні, під час одного із заходів, архиєпископ Франческо Монтенеґро зачитав послання, яке вірним архидієцезії Аґрідженто надіслав Святіший Отець.

«Річниця мого візиту на острів Лампедузу, – написав Папа Франциск, – викликає в моєму серці почуття вдячності Господеві за те, що дав мені змогу прибути до цього клаптика сицилійської землі, щоб помолитися за надто численні жертви корабельних аварій, щоб виявити жест близькості до мігрантів, які шукають кращого життя та пробудити увагу до їхніх трагедій, щоб висловити вдячність мешканцям Лампедузи і Лінози, заангажованим в гідну похвали справу солідарності, за підтримки волонтерських асоціацій та органів правопорядку».

За словами Святішого Отця, протягом року, що минув, проблеми, пов’язані з міграцією, посилюються та повторюються чергові трагедії. «Нашому серцю, – зазначив він, – важко змиритися із смертю цих наших братів і сестер, які вирушають у виснажливі подорожі, втікаючи від трагедій, бідності, воєн, конфліктів, часто пов’язаних з міжнародною політикою».

У цьому контексті Папа знову переноситься думками на Середземноморське побережжя, що «плакати з тими, які переживають втрату, та щоб пустити вінок заупокійних молитов за жінок, чоловіків і дітей, що стали жертвами трагедії, яка, здається, не має кінця». Ця ситуація, як зазначив він, вимагає підходу, який керуватиметься не логікою байдужості, але логікою «гостинності і взаємоподілу», щоб захистити й підтримати гідність кожної людської особи.

Святіший Отець заохотив християнські громади й кожну людину доброї волі «й надалі схилятися над потребуючими, простягаючи їм руку», а компетентні інституції закликав «бути сміливішими й великодушнішими в підтримці біженців».

Острів Лампедуза, який географічно розташований ближче до Африки, ніж до Італії, а саме 205 кілометрів від Сицилії і 113 кілометрів від Тунісу, у ХХІ сторіччі перетворився на своєрідний «перевалочний пункт» для нелегальних іммігрантів з Африки, які, долаючи смертельні небезпеки, постійно прибувають сюди в переповнених рибальських човнах, баркасах та шлюпках, сподіваючись знайти нове життя в Італії. Багато з них затонуло. Ці трагедії не припиняються і до сьогодні.

Фото з архіву: Візит Папи на Лампудузу 8 липня 2013 р.