«Наше сьогоднішнє завдання – стати народом, тоді станемо не тільки мостом, а центром до якого прокладатимуть мости», – Єпископ Йосиф Мілян
  • Срд, 24/08/2016 - 11:23

«Кожна хвиля міграції українців супроводжувалася пасторальним проводом наших священиків. Але початком кожному згуртуванню українців на чужій землі, була віра в Бога», – таку думку висловив Владика Йосиф Мілян Єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час VI-го Всесвітнього форуму українців, який в днях 20-22 серпня проходив у Києві. Разом з Єпископом участь у заході взяв о. Андрій Гах, Секретар Пасторально-Міграційного відділу УГКЦ.

Звертаючись до учасників заходу Владика Йосиф Мілян, який є також Головою Пасторально-Міграційного відділу УГКЦ, звернув увагу на те, що мотивацією проведення такого роду заходів є питання: «Що можна зробити для розвитку духовної та національної ідентичності українців».

Роздумуючи над цим єпископ зазначив: «Перш за все потрібно бути завжди разом з тими нашими сестрами і братами українцями, які в силу певних обставин опинилися поза межами рідної землі. Цього є, та була глибоко свідома наша Церква, яка завжди посилала своїх священиків там, де були наші люди».

Ведучи далі він зауважив: «Кожна хвиля міграції українців супроводжувалася пасторальним проводом наших священиків, але і початком кожному згуртуванню українців на чужій землі, була віра в Бога. Саме завдяки тій вірі, яка була основним мотиваційним стимулом, наші люди розсіяні по цілому світі, змогли збудувати великі поселення, церкви, школи, домівки, просвітницько-культурні заклади, а навіть брати участь у суспільно-політичному житті країни, у якій вони опинилися», – наголосив Голова ПМВ.

Владика також додав: «Нам накидають думки, що українці мають бути мостом між цивілізаціями. Звертаючи увагу на мотто форуму взяте з поетичних рядків Симоненка, наше сьогоднішнє завдання – стати народом, а тоді станемо не тільки мостом, а центром до якого прокладатимуть мости і прямуватимуть інші».

Вітаючи усіх учасників цьогорічного Всесвітнього форуму українців, єпископ висловив сподівання, «що зібрано достойне товариство зможе знайти відповіді на питання, на які так очікують ті, хто поклав на Вас велику надію».

Зазначимо, що форум розпочав роботу 20 серпня в Українському домі в Києві, та проходив під гаслом взятим з поезії Василя Симоненка: «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!». Загалом у ньому взяли участь представники понад 300 делегацій з 36 країн світу. Учасники заходу обговорювали свою працю та розповідали про проблеми, які сьогодні хвилюють закордонне українство.

Окрім духовенства Української Греко-Католицької Церкви, серед почесних гостей, які взяли участь у відкритті форуму були; Перший президент України Леонід Кравчук, екс-президент Віктор Ющенко, віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, голова комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, президент Світового конгресу українців Євген Чолій.

Слід зазначити, що вперше за всю історію проведення Всесвітніх форумів, одна із науково-практичних секцій була присвячена духовності церковного життя закордонного українства. Під час роботи секції, о. Андрій Гах ознайомив слухачів з роботою Пасторально-Міграційного Відділу УГКЦ. Розповідаючи про діяльність УГКЦ за кордоном, він зазначив, що саме Церква може бути тим центром, довкола якого гуртується закордонне українство та зберігається українська самобутність.

Під час другого робочого дня секції, учасники розробили резолюцію, у якій, зокрема наголосили на важливій ролі Церкви за кордоном, завдяки якій, українці змогли зберегти національну ідентичність на поселеннях далеко за межами своєї Батьківщини.