«Нашою радістю є Христос, Його вірна та невичерпна любов!» Молитва «Ангел Господній» з Папою Франциском
  • Нед, 15/12/2013 - 19:25

Опівдні, 15 грудня 2013 року, Святіший Отець звернувся із словом повчання до паломників та побожних туристів, які прибули на площу Святого Петра, щоб зустрітись із Папою Франциском, разом з ним помолитись та отримати його апостольське благословення.

На початку катехизи Вселенський Архиєрей пригадав, що ця третя неділя Адвенту є, так званою, Неділею «Gaudete» (радості). В літургійних текстах, що призначені Римо-Католицькою Церквою на цей день, можемо зауважити кількаразовий заклик до радості з приводу того, що Спаситель близько, що зближаємось до празника Різдва Христового. Церква, як Мати, заохочує нас в з довір’ям продовжувати духовний шлях, щоб, таким чином, з відновленою радістю святкувати Різдво нашого Спасителя. Християнське послання називається «Євангелієм», тобто «доброю новиною», звісткою радості для усіх людей. Папа наголосив, що Церква не є пристановищем для сумних людей, «Церква – це дім радості»!

Далі Єпископ Риму зазначив, що євангельська радість не є звичайною радістю, адже її підставою є усвідомлення, що нас приймає і любить Господь Бог. Він пригадав прочитані сьогодні під час Святої Меси слова із книги пророка Ісаї, що Бог є Тим, Який приходить для того, щоб нас спасти, поспішаючи, зокрема, до тих, які заблукали. Якими б великими не були наші обмеження та упадки, ми не можемо бути млявими та хиткими перед труднощами і нашими слабкостями. Навпаки, ми запрошені ставати міцнішими та сміливішими, не боятися, адже Бог завжди виявляє до нас велич Свого милосердя. «Дякуючи Його допомозі, ми можемо завжди розпочати спочатку, Як, розпочати спочатку?! Хтось міг би мені сказати: «Ні Отче, я багато натворив, я великий грішник, я велика грішниця, я не може розпочати спочатку». Помиляєшся! – наголосив Папа – Ти можеш розпочати спочатку! Чому? А тому, що Він на тебе чекає, Він є поруч тебе, Він тебе любить, Він милосердний, Він тобі прощає, Він Тобі дає силу, щоб розпочати заново. Він всім дає таку можливість. Можемо наново відкрити очі, подолати смуток та плач і заспівати нову пісню. І ця правдива радість залишається навіть під час випробувань, навіть у терпіннях, бо не є поверховною, але сходить у глибину особи, яка відкривається на Бога і довіряє Йому». Далі Папа додав, що християнська радість, як і надія, ґрунтується на вірності Господа, на переконанні, що Він завжди дотримує Свої обітниці.

Пророк Ісая закликає тих, які заблукали та зійшли з правдивої дороги, довіритись Господній вірності, бо спасінням, яке приніс Христос, не забариться прорватись у їхнє життя. Святіший Отець наголосив, що ті, які зустріли Ісуса на своєму життєвому шляху, відчувають у серці спокій та радість, яких ніхто не зможе у них відібрати. «Нашою радістю є Христос, Його вірна та невичерпна любов! Отож, коли християнин стає сумним, то це означає, що він віддалився від Ісуса», – мовив Папа, заохочуючи молитись за таких засмучених людей, щоб виявити їм тепло християнської спільноти.

А після молитви «Ангел Господні» та уділення апостольського благословення, Вселенський Архиєрей привітав тисячі дітей, зібраних на площі, які разом із батьками, родичами та вихователями, прибули до Ватикану, щоб Папа поблагословив їхні статуйки новонародженого Ісусика, які прикрашатимуть їхні домашні вертепи під час цьогорічних різдвяних свят.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va