Настоятель лефевристів зустрінеться з кардиналом Мюллером
  • Птн, 05/09/2014 - 09:41

21 вересня префект Конгрегації Доктрини Віри, кардинал Герхард Людвіг Мюллер, прийме генерального настоятеля Священичого братства св. Пія X єпископа Бернара Фелле, говорить на сторінках порталу «vaticaninsider» відомий італійський ватиканіст Андреа Торніеллі. Кардинал Мюллер також є головою Папської комісії «Ecclesia Dei», яка займається питаннями, пов'язаними з нормалізацією статусу традиціоналістів, що служать Літургію латинською мовою, відповідно до Міссалу 1962 року. Торніеллі зазначає, що попри тупик, спричинений неприйняттям лефевристами «доктринальної преамбули», вони досі підтримують неофіційні контакти з Римом.

Єпископ Фелле вперше зустрінеться з кардиналом Мюллером, якого призначили на посаду префекта Конгрегації Доктрини Віри 2 липня 2012 року. Однією з останніх дій його попередника, кардинала Вільяма Левади, було передавання настоятелю Братства тексту, що містить «доктринальну преамбулу», затверджену Папою Бенедиктом XVI. Її розглядали як умову нормалізації канонічної ситуації священнослужителів, які належать до цієї групи. У ній йшлося про цілковите прийняття ІІ Ватиканського Собору і Міссалу Павла VI. Торік, 15 квітня, єпископ Фелле в листі до благодійників заявив, що цього документу лефевристи не могли і досі не можуть підписати.

Торніеллі з посиланням на заяву колишнього настоятеля Братства в Аргентині, о. Крістіана Боучакоурта, стверджує, що Папа Франциск не хотів би оголошувати нових екскомунік щодо лефевристів. Можливо, це можна пояснити відновленням контактів Братства св. Пія X з Ватиканом.