Наталія, Аврелій, Георгій і Ліліоза Кордовські
  • Птн, 26/07/2013 - 23:15

Жителі міста Кордови в Іспанії, а точніше − у незалежному еміраті, яким правив Абд-ер-Рахман II. Коли мусульмани лише почали завойовувати Іспанію, вони були терпимі до християн, за умови, що ті утримуються від критики ісламу або від спроб навернути мусульман у християнство.

Однак з часом, коли влада міцно стала на ноги, терпимості поменшало. Був заарештований, наприклад, і багато років утримувався у в'язниці св. Євлогій, архиєпископ Толедський.

Аврелій народився від змішаного шлюбу: його батько був мавр, мусульманин, а мати іспанка, обидва не бідні й високого соціального стану. Він рано залишився сиротою і був відданий на виховання сестрі матері, яка виростила його католиком. Однак офіційно він вважався мусульманином (по батькові), носив арабське ім'я, здійснював і мусульманські обряди, але потай сповідував християнство. Він усвідомлював, що поступає  боягузливо, соромився, але нічого не міг з собою вдіяти.

Втім, він навернув до християнства свою дружину, яка теж була напівкровкою і вихована в ісламі. Хрестилася вона таємно і взяла ім'я Наталії, проте майже ніхто про це не знав і звали її, як і раніше, Сабігото. У подружжя народилося двоє дітей, що, звичайно, лише зміцнювало бажання Аврелія не ризикувати через віру. Але одного разу він побачив на вулиці, як натовп травить купця-християнина. Аврелій зважився публічно заявити про свою віру. Спершу він, однак, обговорив своє рішення з дружиною і вона заявила, що буде супроводжувати його.

Подружжя пішло до ув'язненого єпископа і він їм порадив заздалегідь подбати про дітей. Аврелій і Наталія так і зробили: обох дівчаток віддали на виховання знайомій християнській сім'ї. Після цього вони перестали дотримуватися звичаїв ісламу, відкрили свій будинок для священиків і в ньому стали звершувати Євхаристію. На богослужіння приходили і інші християни. Під час однієї з мес Аврелій і Наталія були заарештовані. Їх звинуватили у відступництві від ісламу і обезголовили. Разом з ними вбили подругу Наталії Ліліозу і друга Аврелія, монаха Георгія.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua