Навечір’я Христового Різдва з Папою Франциском
  • Суб, 24/12/2016 - 19:53

24 грудня – це навечір’я празника Христового Різдва за новим календарним стилем. Також і ті, які відзначатимуть його за старим стилем, тобто 7 січня, єднаються з братами і сестрами у радісній прославі Господа нашого Ісуса Христа, що прийнявши людське тіло, народився у Вифлеємі.

У Ватикані Різдвяні богослуження, які очолить Вселенський Архиєрей, розпочнуться о 21:30 римського часу Святою Месою, яку Папа Франциск, для якого це вже четверте Різдво на чолі Католицької Церкви, відслужить у базиліці святого Петра. А 25 грудня, у сам празник Різдва Христового, з центральної лоджії ватиканської базиліки, Святіший Отець звернеться до всіх вірних з Різдвяним посланням та уділить традиційне урочисте благословення “Urbi et Orbi”, тобто “Містові (Риму) і всьому світові”

Згідно із дуже старовинною традицією, яка своїм корінням сягає початків Церкви в Римі, католики латинського обряду відзначають таїнство Христового народження опівночі, пригадуючи ту тишу, яка огортала світ, коли народився наш Спаситель і неземне світло засяяло перед пастушками, які перші прийняли радісну вістку народження Месії.

І ось так у святу ніч навечір’я Христового Різдва Ватиканська базиліка Святого Петра по вінця заповнюється богомільним людом, щоб разом з Папою відсвяткувати містерію Христового Різдва – таїнство Божого Світла, що просвічує темряву, Слова, що стало Тілом, Хліба спасіння, що зійшов із небес.

Наприкінці цього богослуження, після уділення благословення, до ясел у вертепі, спорядженому в базиліці Святого Петра, буде покладено статую Дитяти Ісуса, й Папа Франциск зупиниться перед ними на коротку молитву. Крім того, під час гімну «Слава на висотах Богові» на початку Святої Меси, статую Дитяти Ісуса буде покладено до вертепу на площі Святого Петра. Цього року було вирішено, що цей символічний жест виконають ватиканські жандарм і пожежник.

Таке рішення має на меті висловити вдячність людям, які великодушно поспішають на допомогу ближнім. Зазначимо, що 2016 року припадає 200-та річниця Корпусу Ватиканської Жандармерії. Під час року, що минає, відразу після руйнівних землетрусів у центрі Італії, група ватиканських жандармів разом з пожежниками вирушила на постраждалі території, де співпрацюючи з італійськими органами правопорядку й цивільної оборони, рятували постраждалих, розбирали завали та патрулювали місцевість, аби запобігати випадкам мародерства.

Опівнічна Різдвяна відправа з’єднує із Вселенським Архиєреєм не тільки присутніх у базиліці Святого Петра, але християн католиків усього світу – Африки, Азії, Північної й Південної Америки, Східної й Західної Європи, Австралії, які будуть сполучені з Ватиканом за допомогою радіо, телебачення та новітніх засобів комунікації.