Найбільші конфесії закликали поважати територіальну цілісність і суверенітет Україні
  • Чтв, 26/06/2014 - 10:30

ХАРКІВ – “Підтримуючи єдність, територіальну цілісність і суверенітет України в її міжнародно визнаних кордонах, ми закликаємо всі країни і, перш за все, Росію, поважати їх”, – сказано в Резолюції.

Такою заявою завершився Міжнародний міжконфесійний форум, який відбувся 22 червня 2014 року у Харкові, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Участь у заході взяли представники найбільших світових конфесій, серед яких архієпископ Іов Геча, пан Кіоічі Сугино, пан Стейн Віллумстад, архієпископ Євстратій (Зоря), єпископ Станіслав Широкорадюк, митрополит Олександр Драбинко. Форум зібрав також вчених та дипломатів з більш ніж 20 країн світу та делегатів Всесвітньої організації «Релігії за мир».

“Ми підтримуємо мирні ініціативи Президента України П. О. Порошенка, Верховної Ради, Уряду України та інші конструктивні пропозиції спрямовані на зупинення збройного протистояння на Сході України”, – сказано в підсумковому документі.
Учасники Міжнародного форуму засвідчили, що “в Україні, як в минулі десятиліття, так і тепер, існує міжконфесійне та міжнаціональне порозуміння, а всі питання взаємовідносин вирішуються в дусі співпраць та толерантності”.

“Тому ми категорично відкидаємо будь-які спроби використовувати релігійні та національній гасла для розпалювання ненависті між людьми, для виправдання агресії та інших дій, спрямованих проти суверенітету і територіальної цілісності України”, – зазначено у тексті Резолюції.

Учасники Форуму попросили релігійних лідерів світу молитися про мир в Україні та всіма доступними засобами впливати на політиків і суспільство з метою зупинення кровопролиття на українській землі.

Релігійні діячі закликали всіх, хто з порушенням законів України взяв в руки зброю, скласти її і перейти до мирного політичного діалогу.

“Визнаючи правду однією з найвищих цінностей, ми вважаємо недостойним та засуджуємо розповсюдження неправдивої і фальшивої інформації про події в Україні”, – наголошено в Резолюції.
У рамках заходу відбулася урочиста закладка капсули Музею релігій.

Організатор Форуму, народний депутат України Олександр Фельдман, зазначив, що не випадково в цьому році проведення заходу було перенесено в східну частину країни.

Враховуючи напружену ситуацію в Україні, учасники заходу прийняли рішення провести позачерговий Форум вже восени цього року.