Найбільшим багатством є милосердя Небесного Отця. Папа Франциск під час зустрічі з громадськістю Ізернії
  • Нед, 06/07/2014 - 12:13

Боже милосердя здатне оновити світ. На цьому наголосив Папа Франциск, відкриваючи у суботу, 5 липня 2014 р., Ювілейний Целестинський рік в місті Ізернії в центральній Італії. Зустріч з громадськістю міста, що проходила на Катедральній площі, була заключною подією його одноденного візиту до регіону Молізе. Згаданий ювілейний рік приурочений 800-річчю з дня народження святого Папи Целестина V. Хоч точна дата його народження невідома, але історично-літургічна традиція вказує на 1215 рік і на те, що він був уродженцем цих земель.

Зважаючи на місце проведення зустрічі, Святіший Отець зазначив, що «площа є місцем, де зустрічаємося, як громадяни, а катедра – місце, де зустрічаємося з Богом, слухаємо Його слово, щоб жити, як брати, як громадяни і брати. У християнстві, – додав він, – не існує протиставлення між священним та мирським».

Повертаючись до спадщини святого Целестина V, його теперішній наступник вказав на те, що він, як і святий Франциск з Ассізі, «мав сильне відчуття Божого милосердя та розуміння того, що Боже милосердя оновляє світ». Згадані святі «добре знали суспільний устрій свого часу, його великі прояви бідності», а тому були близькими до народу. «Подібно до Ісуса, вони мали таке саме співчуття до багатьох обтяжених та пригноблених людей, але не обмежувалися роздаванням добрих порад чи побожних утішень. Вони серед перших обрали життя проти пануючої течії, обрали ввіритися Провидінню Отця, не лише як особистий аскетизм, але як пророче свідчення Отцівства та братерства, які є суттю послання Євангелія Ісуса Христа», – наголосив Папа.

Єпископ Риму назвав вражаючим той факт, що поряд з цим співчуттям до людей, святі Франциск і Целестин V відчували потребу дати людям «найбільше багатство», яким є милосердя Небесного Отця, прощення. За словами Папи Франциска, в молитві «Отче наш», у словах «прости нам провини наші, як і ми прощаємо нашим винуватцям», вміщений «увесь проект життя, що ґрунтується на милосерді».

«Милосердя, відпуст, відпущення провин, – це не лише набожність, щось внутрішнє, духовна полегша, своєрідна олива, яка допомагає нам бути добрішими й спокійнішими. Ні, це також – пророцтво нового світу: милосердя – це пророцтво нового світу, в якому земні блага та плоди праці справедливо розподіляються і нікому не бракує необхідного, тому що солідарність і взаємоподіл є конкретними наслідками братерства», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що ці два святі дали нам приклад цього.

Саме у цьому, за словами Папи, й полягає «сенс оновленого громадянства», який по-особливому відчувається «на цій площі перед катедрою, з якої до нас промовляє пам’ять про святого П’єтро дель Морроне Целестина V». «У цьому також найбільший сенс Ювілейного року, цього Целестинського Ювілейного року, Який в цій хвилині проголошую відкритим, і протягом якого для всіх будуть відчиненими навстіж двері Божого милосердя. Це не втеча, це не спроба сховатися від дійсності та її проблем, це відповідь, яка випливає з Євангелія: любов, як сила очищення сумлінь, сила оновлення суспільних взаємин, сила для проектування відмінної економіки, у центрі якої ставитиметься людська особа, праця, сім’я, а не гроші та прибуток», – сказав Наступник святого Петра, додаючи, що ця дорога не є дорогою світу, а ми не є «мрійниками, які хочуть створити оазис поза світом». «Ми, радше, – зазначив він, – віримо, що цей шлях є добрим для всіх, що це шлях, який нас справді наближає до справедливості і миру».