“Найкраща протидія паніці – особиста молитва, Слово Боже і Євхаристія”,- єпископ Едвард Кава
  • Срд, 11/03/2020 - 14:28

10 березня 2020 року, у Катедрі Внебовзяття Пресвятої Діви Марії Львівської Архидієцезії РКЦ, відбулася духовна зустріч читачів сайту “Духовна велич Львова” та всіх охочих з єпископом-помічником Львівської Архідієцезії РКЦ Едвардом Кавою. У заході взяло участь більше сотні вірян. Нагадаємо, що це перша зустріч із циклу великопісних розмов з архиєреями нашого міста.

Перед зустріччю учасники заходу помолилися спільною Месою, де особливо просили Господа за мир, ласки для державної влади, подолання паніки і страху у світі, а також за Дари Святого Духа для авторів та читачів проекту “Духовна велич Львова”.

Опісля – Його Ексцеленція Едвард та віряни міркували над темою молитви як інструментом подолання страху. Пропонуємо кілька законспектованих думок єпископа:

– Ми кажемо, що насправді є віруючими, але чи насправді це так? Можна говорити про “дерев’яну побожність”, адже часто не знаємо, в якого Бога віруємо.

– Ми сьогодні проживаємо самотність та безрадісність,тому не є готовими захистити себе від вірусу.

– Часто відмовляємось від Євхаристії. Але саме вона та адорація лікують різні рани. Не ховаймося від Бога, не біжімо, навпаки йдімо до Нього.

– Коли у мені є духовне життя, я сяю. Духовне слово дає нам відповіді на сьогодні щодо вірусу, паніки, страху.

– Піст дозволяє нам втишитися. Саме у цій тиші починаємо слухати Бога.

Чимало запитань учасників зустрічі були звернені на сучасні виклики, зокрема, як протистояти паніці коронавірусу. Єпископ Едвард зазначив, що він особисто не вірить у вірус, вважаючи його певною кампанією. Його Ексцеленція наголосив, що коли був священиком, тривалий час сповідав хворого на туберкульоз, і не захворів. Натомість вірним порекомендував зосередитися на трьох принципах – особистій молитві, читанні Слова Божого і Євхаристії, які і стануть протидією страху та паніки.

Завершили зустріч спільною молитвою та виконанням “Боже великий, єдиний”.

Нагадаємо, що наступна зустріч відбудеться 19 березня у Гарнізонному храмі св.ап.Петра і Павла. Будемо роздумувати з Преосвященним Владикою Володимиром (Груцою), єпископом-помічником Львівської Архиєпархії УГКЦ про важливість сповіді. Стежте за анонсами на нашому сайті!

Підготувала Юліана Лавриш