Найнебезпечніша в світі людина
  • Нед, 27/09/2015 - 18:04

«Найнебезпечніша людина в світі», - так назвав папу Франциска Грег Гутфілд, коментатор північноамериканської телевізійної мережі Фокс Ньюз в бесіді про візит понтифіка до країни Північної Америки.

Ця найнебезпечніша людина в світі 19 вересня розпочала свій черговий апостольський візит, метою якого стало відвідування Куби, США та засідання ООН. Це вже десята міжнародна поїздка Папи, і одночасно - перший візит Хорхе Маріо Бергольо в ці дві держави (на відміну від своїх попередників, Войтили і Ратцінгера, Бергольо, будучи єпископом і кардиналом, ніколи не був у США).
pope usa 06-e1443130901356У ході цього візиту, який поки є найтривалішою поїздкою його понтифікату, Папа Франциск канонізував у Вашингтоні  монаха-францисканця Юніпер Серра, який жив у XVIII столітті, - засновника Сан-Франциско і багатьох інших міст в Каліфорнії, і виступив перед Конгресом США. Незабаром він візьме участь у VII Всесвітній зустрічі сімей у Філадельфії, а в своєму виступі на засіданні ООН Папа звернеться до представників 70 держав.

Безсумнівно, цей візит можна назвати історичним. Опублікована в травні цього року енцикліка Laudato si поставила Католицьку Церкву в один ряд з організаціями, які найактивніше виступають за охорону навколишнього середовища, що має особливе значення у зв'язку з призначеною на грудень цього року конференцією з питань зміни клімату Париж-2015. Однак текст енцикліки викликав потужну критику, насамперед виходячи з боку консервативно налаштованої північноамериканської громадськості. Папський візит розпочався з Куби, що саме по собі найкраще говорить про  зусилля Апостольської столиці з метою пошуку шляхів відновлення дипломатичних відносин між країнами.

pope usa 04-e1443130932343За кожної вдалої нагоди Папа підкреслює, що способи вирішення проблем сучасного суспільства слід шукати в Євангелії. На це євангельське джерело впливу Папи Франциска звернув увагу британський співак Елтон Джон, відомий своїм критичним ставленням до Церкви. «Здається, що цей Папа бажає, щоби Церква заново відкрила цінності, проголошені Христом, і одночасно хоче, щоб Церква повноцінно існувала в XXI столітті. Він хоче приходити до всіх: до дітей, жінок, хоче обійняти хворих на СНІД, від яких так часто відвертаються і забувають. Ці проблиски надії дають людям більше світла, ніж найбільші наукові відкриття, бо ніякий страх не сильний настільки, як сильна любов ».

Сила Папи Франциска в милосерді, в умінні поставити себе на місце іншого, особливо на місце того, хто страждає або на місце того, від кого всі відвернулися. Милосердя - це євангельська емпатія, прийняття страждань невинних як своїх власних.
pope usa 08-e1443130961966«Я впевнений, що світ сьогодні жадає миру, а ваша місія - будувати мости», - з такими словами Папа звернувся до журналістів під час перельоту на Кубу. Ці слова стали певним чином увертюрою всього візиту. Тому Папа закликає народи до об'єднання в ім'я побудови майбутнього спільними силами. «Мир в суспільстві - це шлях до загального блага. Ворожнеча тільки руйнує. Ворожнеча губить сім'ю. Ворожнеча руйнує держави. Найгірше прояв ворожнечі - це війна. Щодня ми бачимо, як світ руйнується війнами. Чому не можна просто сісти і поговорити? »- Такими були слова Папи Франциска під час недільної зустрічі з молоддю.

Місія християн у «подоланні історичних протиріч, у подоланні травм минулого. Наше завдання - будувати мости і допомагати всім робити те ж саме. Якщо ми допомагаємо країнам, які багато років були в стані війни, налагодити діалог - то одночасно демонструємо іншим, що така можливість існує. У подібних справах нам буде потрібна сміливість і вміння з надією дивитися в майбутнє ».
pope usa 09-e1443130995541Тому використання папської дипломатії в процесі нормалізації дипломатичних відносин між Кубою і США, і саме рішення зупинитися на острові перед відвідуванням Штатів слід розглядати саме в даному аспекті всієї латиноамериканської політики Папи. Куба - те місце, в яким Північ і Південь, Захід і Схід зустрічаються природним чином. Сама географія острова може стати символом об'єднання розділеного людства.

Те, що сталося на Кубі - справжній урок, який потрібен будь-якому народу. Зупинка Папи на Карибських островах дорогою до США - це смертельний удар, нанесений по холодній війні на Американському континенті.
pope usa 11-e1443131562894Необхідно займатися постійним лікуванням цієї хвороби в усьому світі, адже її симптомами є, окрім іншого, пропаганда війни як засобу політики, будівництво стін, що розділяють народи і інші форми ескалації взаємної неприязні і забобонів. Папа, який проїжджає в своєму папамобілі по площі Революції під пильним поглядом свого співвітчизника, Ернесто Че Гевари, показує, що можлива й інша революція.

О. Каспер Маріуш капрон OFM