Найнебезпечнішими для християн країнами в 2016 році були КНДР і Сомалі
  • Чтв, 12/01/2017 - 17:01

Найбільш небезпечними в 2016 році для християн країнами були Північна Корея і Сомалі, крім того істотне зростання рівня дискримінації християн стався в Індії, повідомляє міжнародна організація із захисту християн від переслідувань Open Doors.

Раніше ЗМІ з посиланням на дані Open Doors повідомили, що близько 1200 християн були вбиті в різних країнах світу в період між 1 листопада 2015 року та 31 жовтня 2016 року «з причин, пов'язаних з їх вірою». При цьому більшість вбивств серед християн було скоєно в Нігерії - там загинули щонайменше 695 осіб.

Список з 50 країн наведено на офіційному сайті організації. Його в 16 разів поспіль очолила Північна Корея, де практично повністю виключено юридичне визнання християнського віросповідання.

Слідом за КНДР йдуть Сомалі, Афганістан, Пакистан і Судан. Ірак і Сирія опустилися на одну позицію в антирейтингу. Вчені пов'язують це з масовим відтоком християнського населення з даних держав.

Правозахисники відзначають, що, наприклад, в Алеппо до початку громадянської війни в Сирії в 2011 році проживало понад 400 тисяч християн, а зараз їх залишилося менше 60 тисяч.

Істотна ескалація нетерпимості до християн в 2016 році спостерігалася в Індії, яка за рік погіршила свої позиції в списку, піднявшись з 31 на 15-е місце. Правозахисники відзначають безкарність індуїстських націоналістів. Індуїсти в Індії становлять понад 80% від загальної кількості населення, християни - тільки 2%.

У списку з 50 країн практично немає європейських, крім частково розташованих в Європі Туреччині (37 місце) і Казахстану (43-е).

За словами представника правозахисної організації Лізи Пірс, зростання переслідувань християн обумовленt в основному крайнім релігійним націоналізмом,  якому «мовчазно потурають - а іноді і заохочують - місцеві і національні уряди».