Найстаріша в світі копія Десяти Заповідей буде показана в Ізраїлі
  • Срд, 06/05/2015 - 08:40

Найстаріша в світі повна копія Десяти Заповідей представлена на загальний огляд в Музеї Ізраїлю всього на два тижні.

Сувій віком 2000 років з колекції найдавніших у світі біблійних рукописів був виявлений в так званій Кумранскій бібліотеці, також відомій як Сувої Мертвого моря.

Цей документ ніколи раніше не показувався широкій публіці, за винятком коротких вузькоспеціалізованих виставок.

Рукопис настільки тендітний, що буде представлений на виставці в Музеї Ізраїлю в Єрусалимі лише протягом двох тижнів, перш ніж його перенесуть в безпечне і затемнене сховище, обладнане системою клімат-контролю.

"Коли ви думаєте про загальний закон, про універсальний принцип етики, ... це перший закон, який приходить на думку", - сказала куратор виставки Таня Коен-Узіель.

Це один з 14 експонатів виставки, що отримала назву "Коротка історія людства", на якій представлені історичні артефакти, що охоплюють сотні тисяч років давньої історії.

Виставка також включає в себе інструменти, що використовувалися в полюванні на слонів 1,5 мільйона років тому; найдавніші рештки багаття общинного поселення, віком 800 тисяч років; рештки з найстарішого родинного поховання; і найстаріший в світі,  цілком збережений, серп - 9000-річний об'єкт, який відображає перехід древніх людей від полювання і збирання до осілого способу життя і землеробства.