Найстаріший єпископ у світі відсвяткував 50 річницю єпископства
  • Суб, 04/06/2016 - 03:46

Найстаріший єпископ у світі 1 червня відсвяткував 50-річчя архієрейської хіротонії.

Емериту-митрополиту міста Ньюарк, штат Нью-Джерсі, США, архієпископу Пітеру Лео Джереті 19 липня цього року виповниться 104 роки, а 29 червня він святкуватиме 77 річницю його висвячення.

Протягом трьох років ієрарх живе у будинку святого Йосипа для емеритів-священиків у Нью-Джерсі. Там же два дні тому відправили ювілейну Святу Месу за участю багатьох священиків.

Народився Лео Джереті 19 липня 1912 року у місті Шелтон, штат Коннектикут, на північно-східному узбережжі Сполучених Штатів. У 27 років, 29 червня 1939 р. був висвячений у соборі Нотр-Дам в Парижі.

4 березня 1966 р. папа Павло VI призначив його єпископом-помічником єпархії міста Портланд у США, наступного року – апостольським адміністратором, а з 15 вересня 1969 єпископ Джереті очолив дієцезію. 25 березня 1974 року папа перевів 61-річного єпископа на посаду архієпископа Ньюарку – найбільшого міста штату Нью-Джерсі.

Лео Джереті швидко навчився бути єпископом у сучасному світі. Багато запозичив, як він сам каже, від святого папи Йоана XXIII, який не засуджував, але хотів, щоби Церква "використовувала ліки милосердя, а не суворість". На думку єпископа, Церква все ще знаходиться у «перехідному періоді» і в часі «швидких культурних змін». Але такий стан речей привів до "величезного оновлення, поглиблення молитовного життя та більшої участі світських чоловіків і жінок у Божих справах, які Він творить в цьому світі".

- Любов, це випробування, яке дав нам сам Господь. Там, де немає любові, там і Він відсутній, - каже найстаріший єпископ у світі.