Найстарішому єпископу у світі, виповнилося 103 роки
  • Срд, 22/07/2015 - 12:32

Пітеру Лео Джереті (Peter Leo Gerety), найстарішому єпископу у світі, виповнилося 103 роки. Він є колишнім митрополитом архиєпархії міста Ньюарк у США.

Він народився 19 липня 1912 року у штаті Коннектикут, США. Після навчання працював простим робітником на фабриці. Пізніше вступив до семінарії. Він каже, що завжди хотів бути ближче до людей, особливо найбідніших і найбільш нужденних.

Керівництво семінарії вирішило, що семінаристи повинні вчитися в Європі, тому він навчався у Парижі і там же, в соборі Нотр-Дам, у червні 1939 року, прийняв священицький сан. Працював у Франції серед афроамериканців, створивши для них пункт підтримки, а пізніше – заснував парафію. 1967 року був призначений допоміжним єпископом міста Портленд в США, а у 1974 році - архієпископом Ньюарка.
Серед столітніх єпископів планети числиться колишній єпископ єпархії міста Інонго у Республіці Конго – Жан ван Куавелерт (Jan van Cauwelaert). А 22 вересня до столітніх єпископів приєднається чилійський архієпископ Хосе Пінейра Карвалло.