Найстарший єпископ УГКЦ святкував 95-літній ювілей
  • Нед, 14/12/2014 - 21:48

13 грудня, у день Св. Апостола Андрія Первозванного, найстарший єпископ УГКЦ, салезіянин Андрій (Сапеляк) святкував 95-річний ювілей від свого народження та іменини.

Подячну Архиєрейську Святу Літургію очолив владика-ювіляр у Храмі Покрову Пресвятої Богородиці Згромадження Салезіян у Львові. Владиці співслужив Провінційний настоятель Салезіян УГКЦ о. Кароль Манік та значна кількість співбратів-салезіян за присутності численних вірних, які зібрались для спільної молитви і привітань.

На адресу Владики звучали привітання Блаженнішого Патріарха Святослава та Апостольського Нунція в Україні Преосв. Архиєпископа Томаса Е. Ґалліксона, які надіслали ювіляру свої письмові вітання.

Від імені громади міста за особливий внесок та працю для Львова міський голова Андрій Садовий нагородив Кир Андрія (Сапеляка) Орденом Святого Юрія Побідоносця

"Дякую Господеві за дар Вашого життя та за всі дари, якими Він обдаровував Вас упродовж довгих років священичого, а відтак єпископського служіння Богові та Церкві. Протягом тридцяти шести років Ви жертовно служили вірним нашої Церкви в Аргентині - за це складаю Вам щиру вдячність..." - із Грамоти Глави і Отця УГКЦ Святослава.

"Божа благодать Вас вела Божими стежками до цього часу. Тож бажаю Вам, Преосвященний Владико, щоб Божа благодать завжди була з Вами і супроводжувала кожен Ваш крок..." - із листа-привітання Апостольського Нунція в Україні.

БІОГРАФІЯ

Народився 13 грудня 1919 року у с. Ришкова Воля Ярославського повіту на Перемишлянщині. Після закінчення Перемиської гімназії вступив до Згромадження Отців Салезіян. Вишу освіту здобув у Салезіянському університеті в Італії (м. Торіно), факультет канонічного права.

Висвячений на священика 29 червня 1949 року. 1951 року організував у Франції (потім - у Римі) Українську малу семінарію і був її першим ректором. 1961 року о. Андрія іменовано першим єпископом українських вірних у Аргентині, де він трудився 36 років. Єпископські свячення  отримав 15 жовтня 1961 року в Базиліці Св. Петра в Римі з рук Кир Івана Бучка. Спочатку Владика Андрій був іменований Апостольським Візитатором для українців католиків в Аргентині, а пізніше екзархом та єпархом Української католицької єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Аргентині.

Владика Андрій багато зробив, щоб українські салезіяни розпочали свою душпастирську працю в Україні у 90-х роках.

У 1997 році Владика Андрій повернувся в Україну. А у 2001 році на 82-у році життя відправився з пасторальною місією у м. Верхньодніпровськ Дніпропетровської області, де заснував греко-католицьку парафію та відкрив ораторію для дітей і молоді.

Владика Андрій Сапеляк відомий як діяч Вселенської Церкви, адже брав участь у II Ватиканському Соборі (1962 – 1966) як член комісії для Східних Церков.

Владика автор праць: «Українці в Аргентині» (Буенос-Айрес, 1963), «Українська церква на II Ватиканському Соборі» (Рим, 1967), «Отець Степан Вапрович» (Рим, 1970), «Отець Іван Сенишин» (Львів, 1997), «Київська церква на Слов'янському Сході» (Львів, 1999), «Спогади владики-місіонера» (Львів, 2011), численних статей у аргентинських іспаномовних журналах та публікацій катехитично-літургійного змісту.