«Не бійся, бо я з тобою» (Іс 43,5): Передавати в наш час надію та довіру. День комунікацій 2017
  • Птн, 30/09/2016 - 02:50

«Не бійся, бо я з тобою» (Іс 43,5): передавати в наш час надію та довіру. Таку тему, у світлі слів з Книги Ісаї, Папа Франциск обрав на 51-й Всесвітній день суспільних комунікацій, що відзначатиметься 28 травня 2017 року. Цей єдиний «всесвітній день», започаткований Другим Ватиканським Собором, відзначається у неділю перед П’ятидесятницею, яка наступного року припадатиме 4 червня.

Згідно з прийнятим звичаєм, тема Всесвітнього дня оголошується 29 вересня, коли Церква латинського обряду вшановує пам’ять святого Гавриїла, Небесного Покровителя телекомунікаційної галузі. Відповідне Папське послання, натомість, оприлюднюється 24 січня, в день літургійного спомину святого Франциска Ксаверія, Небесного Покровителя журналістів.

В комюніке з нагоди представлення теми, Секретаріат з питань комунікації звертає увагу на те, що актуальній комунікаційній системі загрожують «дві недуги», якими є «втрата чутливості сумління» або ж «опанування зневірою». Причиною «приглушення сумління», як пише Папа Франциск в енцикліці «Славен будь», може стати той факт, що засоби комунікації, професіонали та лідери суспільної думки часто працюють в міських середовищах, віддалених від місць убогості й потреб, а загроза відчаю виникає тоді, коли комунікація роздувається та перетворюється в спектакль.

Але серед цього гамору, зазначається в повідомленні, чуємо тихий голос: «Не бійся, бо я з Тобою». Через Свого Сина Бог солідаризувався з кожним становищем людини й об’явив нам, що ми не самотні. Ми, християни, маємо «добру новину», якою повинні ділитися. І тема наступного Всесвітнього дня суспільних комунікацій є запрошенням переповідати історію світу та історію людини згідно з логікою «доброї новини», яка пригадує про те, що Бог ніколи не відмовляється від свого Батьківства.