Не можемо дати місця у нашому серці для змійчика, який може вирости на дракона, - владика Діонісій
  • Втр, 24/10/2017 - 09:39

Проповідь Владики Діонісія на прощі у Люрді

Дорогі у Христі брати і сестри!

Ми служимо Божественну Літургію у Ґроті, де Богородиця об’являлася св. Бернадеті Мати Божа виявила цій святій, що вона «Непочна Зачата» та просила «Покаяння, навернення». Будемо старатися Вам показати тісний зв´язок між тими двома об´явленнями Богородиці.

Я - Непорочно зачата, без гріха зачата. Наша Східна Церква постійно молиться до Богородиці словами: «Пресвята, Пречиста, Преблагословенна». тобто, непорочна, прозора, слухняна, в якій немає найменшого виду закриття до Бога. Вона та, що слухає Слово Боже, розмовляє з Богом на противагу того, що зробила Єва, яка непослухала Бога. Вона доводить до повноти цю пророчу традицію: Ось я! Говори, Господи, твій слуга слухає!» Діва Марія належить до цього рештка вірного Ізраїля, який зістався вірним після вавилонської неволі та різних переслідувань і чужинецьких поневолень. Божий вогонь випробувань все нечисте спалює. Діва Марія – це повнота часу, повнота свободи і розмови з Богом. Не має найменшої перепони між нею і Богом, абсолютна гармонія з Господом та з іншими людьми. Ця гармонія, яка зроджує свободу дітей Божих, близькість і дружність з Богом. Бог поважає людську свободу тому чекає на цю повноту часу, коли якась людина, а це може бути тільки жінка, яка не ставитиме жодної перепони для Божого діяння, а буде абсолютно послушною, привітною, чистою, яка скаже найбільш прозоре «Так!» Богові, без найменшої домішки фальшу, щоб Бог міг з´єднатися з людиною на віки віків, щоб Слово Боже стало тілом, і замешкало між нами на завжди.

І приходить до Діви Ангел Гавриїл, кажучи: Радуйся, благодатна, Господь з тобою… Марія стривожилась і роздумує над цим привітанням. І Ангел їй сказав: «Не бійсь, Маріє! Ось ти зачнеш у лоні, й вродиш сина, й даси йому ім´я Ісус… А Марія: «Як це станеться, бо не знає мужа?». А Ангел відповідає: «Дух Святий зійде на тебе, і сила Всевишнього тебе отінить; тому і святе, що народиться, назветься Син Божий. І ось найпотужнішу відповідь, що людина могла дати, повнота часу. Долається непослух Адама та Єви, які захотіли стати на місце Бога, мати знання «добра і зла», а знайшли у собі порожнечу, терпіння і смерть. Зірвався зв´язок з Богом життя. Тому Бог чекає на той час, коли людина почне наново розмовляти з Ним. І були люди, які були готові на спілкування з Богом, як Ной, Авраам, Мойсей, і пророки, які слухали Бога і говорили в імені Бога. І Бог укладав з тими, що слухали союзи - завіти, які з часом зазнавали зриву. проте їхні відповіді ще не були абсолютно досконалі, як зараз є відповідь Діви Марії. І завдяки непорочній відповіді Богородиці, Бог зможе закласти новий і вічний завіт Бога з людину. І цей союз ніхто не зможе розірвати, бо Бог з´єднається з людиною в Ісусі Христі, на віки. Ісус долаючи спокусу «зробити з каменя» хліб для себе, ділить хліб з іншими; долає спокусу панування, щоб служити; долає спокусу слави, щоб слухати і відчувати потреби інших. Програма «Нового Адама», який жертвує себе заради спасіння інших

І ми входимо у цей новий завіт людини з Богом через покаяння і хрещення: ми відрікаємося цього змія - диявола, самолюбства, гордості; зрікаємося старої людини, щоб з´єднатися з Христом, з новим Адамом. Одначе людина може єднатись з Христом, але пізніше знову повернутися, щоб слухати цього змія піддаючись спокусам мамони, будувати собі золоті тельці, робити собі з гроша божка, який займає місце Бога, та іншим його спокусами: панувати над іншими та шукати всякої вигоди чи розкоші, що людське життя може подати.

Тому Богородиця у Люрді закликає людей до покаяння. Вона знає, що цей старий змій поселяється у людських серцях, який вбиває людину в різний спосіб, моральний, духовний, а навіть фізичний через ненависть, злодійства, малими і великими війнами. І сьогодні багато людей, незважаючи на те, що охрещені, які обіцяли єднатися з Христос, повернулися слухати цього змія, а той змій може вирости на великого дракона. Тому не має іншого виходу, як покаятися. І тому непорочна Діва закликає нас і світ до покаяння, до навернення до Христа. Без єднання з Христом у любові не зможемо успадкувати Небесне Царство.

Богородиця «Пресвята, Пречиста, Преблагословенна», а у Люрді вона себе об´явила як «Непорочно зачата». Церковна традиція каже, що це привілей Богородиці. Але те, що є привілеєм Богородиці стає нашим життєвим завданням. Щоб успадкувати Царство небесне, ми покликані Ісусом Христом стати святими, чисті серцем і благословенними, щоб могти ще інших благословити, бажати і робити добро, будувати Царство Боже на землі.

Не можемо дати місця у нашому серці для старого змійчика, який може вирости на дракона, а може й на апокаліптичну бестію, з якого рота виригає вогонь, що все палить, та навіть спалите все живе.

Отож ми покликані бути дітьми Марії та єднатися з Христом у його програмі жертовної любові. А щоб дійти до цієї мети, треба слухати Слово Боже, над ним роздумувати і втілювати його в життя, як це зробила Богородиця. Наша відповідь на Слово Боже, як у Діви Марії: «Ось я слугиня Господня: нехай зі мною станеться по твоєму слову!» (Лк 1,38). А ця відповідь продовжується у Господній Молитві: «Ось я!: нехай святиться твоє ім´я; нехай прийде твоє Царство; нехай буде твоя воля…». Завжди «твоє», «твоя», а зменшувати «моє». «моя».

Просімо Богородиці, щоб вона дала це зрозуміти і втілити в життя.

Люрд, 22.10.2017