«Не очікую великої зміни», – Блаженніший Святослав про зустріч Папи Франциска з Патріархом Кирилом
  • Птн, 05/02/2016 - 23:14

Не очікую, що зустріч Папи Франциска з Патріархом Кирилом, яка запланована на 12 лютого, принесе якісь особливі зміни. Хоча добре, що зустріч відбудеться і радію, що нарешті є розуміння з боку РПЦ, що потрібно зустрічатися.

Так прокоментував Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, повідомлення про заплановану на 12 лютого цього року зустріч Папи Франциска з Патріархом Кирилом, яка відбудеться на Кубі.

Глава УГКЦ зазначив, що упродовж багатьох років РПЦ відмовлялася від такої зустрічі і називала УГКЦ перешкодою для діалогу. «Зустріч не може бути самоціллю, але радше інструментом, необхідним засобом для чесного і відкритого діалогу. Тож радію, що нас уже не вважають перешкодою і нами не оправдовують своє небажання вести такий діалог», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Він підкреслив, що зустріч двох предстоятелів відбудеться фактично на передодні відзначення 70-річчя Львівського псевдособору, на якому було насильно ліквідовано УГКЦ. «Російська Православна Церква, нажаль, ще до сьогодні не засудила проведення цього насильного акту, який здійснила радянська влада. Сподіваємося, що зустріч Папи і Патріарха створить новий контекст для руху в напрямку до історичної справедливості», – сказав Блаженніший Святослав.

Також Глава УГКЦ надіється, що сам факт зустрічі змінить риторику деяких радикальних осіб з боку РПЦ, які не визнають Католицьку Церкву за дійсну, перехрещують католиків та перетягують їх на православ’я, не беруть участі у спільних молитвах і взагалі називають весь процес пошуку єдності Церков «єрессю екуменізму». Приклад такої нетерпимості до УГКЦ ми бачили минулого тижня в Донецьку, де під час мітингу під стінами греко-католицького храму нас було названо «сектою».

«Вірогідно, що під час зустрічі Папи і Патріарха будуть говорити і про сучасну ситуацію в Україні. Сподіваюся, що Святіший Отець Франциск, який завжди піднімає свій голос на захист покривджених, стане голосом українців, які ведуть свою боротьбу за єдність і соборність своєї країни. Дай Боже, щоб Патріарх Кирил у підсумку дав необхідні посили для вірних РПЦ та російської влади, щоб якнайшвидше припинилася агресія Росії проти України і настав справедливий мир», – зазначив на завершення Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.