Не розділяйте теорії і практики віри, – кардинал Мюллер
  • Втр, 02/12/2014 - 15:39

Про тісний зв'язок доктрини і душпастирства нагадав кардинал Герхард Мюллер на відкритті засідання Міжнародної богословської комісії. Будь-яке відділення теорії від практики віри було б делікатною, але серйозною христологічною єрессю, – сказав префект Конгрегації Доктрини Віри, який також є президентом цієї Комісії.

Він заперечив проти розуміння богослів'я як ділянки, відокремленої від життя віруючих. Це не є правдиве богослів'я. В правдивому богослів’ї розуміння віри ніколи не відділяють ні від пастирської турботи, ні від досвіду віри. Богослів’я завжди має глибокий душпастирський вимір, – сказав кардинал Мюллер.

Він також сказав, що, на думку Отців Церкви, богослів’я завжди народжується в літургії, розважаннях над таємницею Бога і спогляданні Слова, що стало плоттю. Він нагадав, що теологи мають особливу відповідальність. Християнська віра не є ірраціональним досвідом. Бо ми, богослови, є сторожами і провідниками раціональності віри. У христологічній медіації Бог дає Себе нашому розумові і також раціональності Його саморозкриття, – сказав кардинал Мюллер на відкритті сесії Міжнародної богословської комісії.