Не соромитися безумства хреста: Папська Літургія 1 червня
  • Пон, 03/06/2013 - 20:25

"Церква – це не організація", а "сім'я Ісуса", – наголосив Папа Франциск у проповіді під час Літургії першого червня в каплиці Дому Св. Марти.

 

"Якою владою Ти це робиш?". Питання первосвящеників і книжників до Ісуса стало відправною точкою проповіді Папи. Вони знову спробували спіймати "в пастку" Господа, загнати Його "в кут", змусивши помилитися. Але що не влаштовувало цих людей в Ісусі? – запитав Святіший Отець. Може, чуда, які Він чинив? Ні. Уся справа була в тому, що "демони кричали до Ісуса: 'Ти – Син Божий, Ти – Святий!". У цьому вся справа, саме це обурювало їх в Ісусі: "Він є втілений Бог". Нам теж "влаштовують пастки в житті", – продовжив Папа, – але те, що "обурює в Церкві, – це таємниця Втілення Слова".  "І демон: не може миритися з цим".

 

Нам нерідко говорять: "Послухайте, християни, будьте нормальними, як інші люди, розумними!" Це мова спокусника-змія: "Будьте більш нормальними, а не будьте такими непохитними ...". Але за цим стоїть інше: "Тільки не треба знову розповідати свої історії, що Бог став людиною!" Втілення Слова – ось що їх обурює! Ми можемо займатися будь-якою соціально діяльністю, якою забажаємо, і нам скажуть: "Яка молодець Церква, яку прекрасну соціальну діяльність вона веде". Але якщо ми скажемо, що чинимо так тому, що ці люди є плоттю Христа, виникає скандал. У цьому полягає істина, у цьому полягає об'явлення Ісуса: у присутності втіленого Ісуса".

 

І "в цьому вся справа", – наголосив Папа Франциск: "У нас завжди буде спокуса робити добрі справи, але не пов'язуючи їх зі скандалом Втіленого Слова, зі скандалом Хреста". Замість цього ми повинні "бути пов'язаними з цим скандалом, з цією реальністю, яка викликає скандал", бути послідовними у вірі. Далі Папа нагадав твердження апостола Івана: "Хто заперечує, що Слово прийшло у плоті, той є від антихриста, той сам антихрист". З іншого боку, сказав Папа далі, "тільки той, хто говорить, що Слово прийшло в тілі, той від Духа Святого". Усім нам корисно подумати про це: "Церква – не організація ні культурна, ні соціальна, ні навіть релігійна".

 

"Церква – це сім'я Ісуса. Церква визнає, що Ісус є Син Божий, що прийшов у плоті: в очах світу це божевілля, і за це переслідували Ісуса. І в кінці те, що Ісус не захотів відповісти, – "Якою владою Ти це робиш? Скажи ж, зрештою: Ти – Син Божий? – Так!". За це Він засуджений на смерть. У цьому суть переслідування. Якщо ми станемо розважливими християнами, які займаються виключно соціальною, благодійною діяльністю, що з цього вийде? З цього вийде, що в нас більше не буде мучеників".

Коли ж ми, християни, говоримо істину про те, що "Син Божий зійшов до нас і втілився", коли ми "проповідуємо божевілля Хреста, приходять переслідування, приходить Хрест", і в цьому – наше християнське життя.

 

"Попросімо в Господа не соромитися жити цим безумством Хреста. А також мудрості: попросимо мудрості не потрапляти в пастки духа цього світу, який буде завжди робити нам люб'язні, цивілізовані, привабливі пропозиції, але за якими стоїть заперечення факту, що Слово прийшло у плоті, заперечення Втілення Слова, яке, в результаті, і обурювало тих, що переслідували Ісуса, тим, що руйнувало діло диявола. Хай буде так".

 

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va