Не задовольняйтеся малими цілями, прагніть великого! Зустріч Папи Франциска з молоддю італійських регіонів Молізе та Абруццо
  • Нед, 06/07/2014 - 00:49

Після обіду з бідними в структурах дієцезальної «Карітас» в Кампобассо, Святіший Отець відлетів до санктуарію Страждальної Матері Божої в місцевості Кастельпетрозо, що поблизу Ізернії. На площі перед храмом відбулася зустріч з молоддю.

Промовляючи до юнаків і дівчат центральноіталійських регіонів Молізе та Абруццо, Папа подякував їм за атмосферу ентузіазму й свята, зауваживши, що слово «ентузіазм» походить з грецької мови й означає «мати в собі щось Божого». Отож, здоровий ентузіазм, за його словами, означає відкритість на надію та прагнення сповнення, надання сенсу своєму майбутньому, обравши відповідний шлях.

Святіший Отець зауважив, що у молодому серці існує постійне змагання між бажанням віднайти те, що насправді суттєве та остаточне й побоюванням помилитися, що спонукає залишати шляхи до відступу. Цьому сприяє панівна «культура тимчасового», яка не сприяє життєвим рішенням, основаним на скелі, але пропонує будувати на піску емоцій. «Прагнення індивідуальної автономії, – зазначив проповідник, – доходить аж до того, щоб завжди все піддавати сумнівам, з відносною легкістю розбивати важливі й далекоглядні рішення, вільно обрані із завзяттям та посвятою життєві шляхи. А це посилює поверховність у прийнятті відповідальності».

Однак, як наголосив Папа, людське серце «прагне великих речей, важливих цінностей, глибокої дружби, зв’язків, які зміцнюються, а не розбиваються життєвими випробуваннями. Людська істота прагне любити й бути любленою». Ось чому, за словами Наступника святого Петра, «культура тимчасового не підносить нашу свободу, але позбавляє нас нашого справжнього призначення, справжніх й автентичних цілей».

«Не дозвольте, щоб у вас вкрадено прагнення будувати протягом свого життя великі та стійкі речі. Саме це веде тебе далі. Не задовольняйтеся малими цілями!», – закликав у цьому контексті Святіший Отець, додаючи, що власними силами це неможливо осягнути.

«Зважаючи на тиск різних подій та модних віянь, самі ми ніколи не зможемо віднайти правильний шлях, а коли й знайдемо, то не матимемо достатньо сил, щоб на ньому витривати, подолати підйоми й непередбачувані перешкоди», – пояснив він, пригадавши Христове запрошення: «Якщо хочеш, то йди за мною». «Лише разом з Ісусом, молячись та наслідуючи Його, віднаходимо чітке бачення та сили, щоб тривати в ньому», – підкреслив Святіший Отець, наголосивши на тому, що Ісус не відбирає нашої автономії та свободи, а, навпаки, зміцнює, вчиняючи нас здатними бути вільними.