Не зважаючи на офіційне засудження Ватиканом в Мексиці зростає кількість прихильників культу смерті
  • Чтв, 11/02/2016 - 21:11

Напередодні візиту Святішого Отця Франциска до Мексики релігієзнавці відзначають пожвавлення, офіційно засудженого Апостольським Престолом, культу Санта Муерте (Свята смерть). Апостольський Престіл офіційно засудив цей культ у 2013 р., назвавши його блюзнірським виродженням релігії. Повідомляє «ChurchMilitant.com».

Незважаючи на гостре засудження Ватиканом, культ Санта Муерте перетворився на найбільш швидкозростаючий новітній релігійний рух не лише в Мексиці, але й на усьому американському континенті. За оцінками спеціалістів на даному етапі культ налічує близько 12 млн. прихильників. Особливо віддані поширювателі цього культу – члени мексиканських нарококартелів.

Поклоніння Санта Муерте включає в себе почитання фігури людського скелету, загорнутого у покривало. Учасники цього культу залишають перед цією фігурою подарунки: квіти, цукерки, текілу. У 2012 році мексиканська поліція заарештувала вімі прихильників цього культу, як встановлено слідство і підтверджено на судовому процесі, ці члени культу Санта Муерте принесли в жертву двох хлопчиків та жінку, виливаючи їхню кров на вівтар цього зловісного культу. Релігієзнавці вбачають початки культу на початку ХVІІІ у Мексиці серед потомків місцевих індіанських племен. Приблизно у той час з’являються і перші іконографічні зображення Санта Муерте. Церква постійно засуджувала цей культ і боролася з ним. До 1940 року цей культ перебував у підпіллі, пізніше мексиканська влада офіційно дозволила його в надії послабити вплив Католицької Церкви в Мексиці.

Президент Папської ради з питань культуру кардинал Джанфранко Раваці називає цю практику антирелігійною, оскільки культу Санта Муерте – це не релігія, на його думку, а хула на релігію.  Архиєпископ Мехіко-сіті кардинал Норбарто Рівера не одноразово засуджував цей культ стверджуючи, що християнин повинен шукати життя, а не смерті, а почитання смерті повністю противиться християнству.