«Небесний Отець починає говорити мовою, яку людина завжди зрозуміє, бо це мова Божої любові», — Глава УГКЦ у свято П'ятидесятниці
  • Нед, 16/06/2019 - 21:03

Важливо прикликати Святого Духа на Церкву, на український народ і на кожного з нас. Бог любить нас і дарує Себе самого. Тому необхідно усвідомити дар Святого Духа і прийняти Його. Адже гріх супроти Святого Духа — означає не прийняти Божої любові. Ба більше, ми самі ніколи не зможемо стати єдиною і цілісною Церквою, лише через діяння Святого Духа

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у неділю, 16 червня 2019 року, під час Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що у Києві. Цього дня Церква відзначає свято П'ятидесятниці. Головний мотив святкування П'ятдесятниці для новозавітньої Церкви — це подія зіслання Святого Духа на апостолів. Звідси цей празник має ще інші назви — День Зіслання Святого Духа, або Зелені свята.

«Сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших християнських свят у році, його ще називають днем народження Церкви. Адже у цей день — день Святої П’ятидесятниці — відбулася доленосна історична подія», — зазначив Предстоятель.

І згодом додав: «Ми чули як євангелист Лука у Діяннях апостолів описує нам, що цього дня на апостолів зійшов Святий Дух у вигляді вогняних язиків в той момент, коли вони були зібрані на молитві разом із Пречистою Дівою Марією. Цікаво, що цей момент не був таємним, за закритими дверима. Після того, як вони отримали цей внутрішній вогонь, то вийшли до світу та почали говорити різними мовами. Ба більше, їх могли розуміти різні народи, зокрема люди, які того дня прибули з усіх куточків тогочасної Римської імперії до Єрусалиму на свято старозавітної П’ятидетисятниці. Ті, які були не вчені, — стали розумнішими за мудреців, ті, які були перелякані, — отримали силу, яка повела їх аж до краю землі, навчати Слово Христового Євангелія та робити усі народи синами і доньками Божими».

Глава УГКЦ заявив, що день П’ятидесятниці має глибоку передісторію. Адже колись старозавітній Божий народ святкував момент, коли вони з різних племен — стали єдиним народом. Юдеї святкували мить, коли вони отримали Божий Закон, коли вони стали Божим народом.

«Святий Дух, який сходить на апостолів, є моментом, коли Всевишній починає писати своє вічне слово, вічний закон у серці людини. Небесний Отець починає говорити до людини такою мовою, яку вона розуміє, яку зрозуміє серед інших мов світу, бо це є мова Божої любові. Даючи Святого Духа людині, Бог промовляє: «Я є твій, а ти моя чи мій. Ви будете моїм народом, а я буду вашим Богом!» — підкреслив проповідник.

За словами духовного лідера греко-католиків, цього дня ми відзначаємо святого нашого божественного усиновлення.

«Сьогодні Творець через Сина Божого й Святим Духом відкриває нам своє батьківство для кожного з нас. Цікаво, що сьогодні ми ще й святкуємо День батька. Я хочу привітати усіх наших чоловіків з даром батьківства, який Господь дарує вам, а також хочу подякувати, що ви прийняли цей дар», — наприкінці зауважив Блаженніший Святослав.