Неділя моря: захищати права моряків та рибалок
  • Пон, 15/07/2019 - 17:43

14 липня 2019 р., відзначалася Неділя моря. З цієї нагоди, Папа Франциск опублікував повідомлення на своєму акаунті в Твітер, в якому запевнив свої молитви за моряків, рибалок та їхні сім’ї й закликав «докладати всіх зусиль, аби захищати їхні людські права».

Щороку, в другу неділю липня, багато християнських Церков вшановують важливий внесок моряків у економіку різних країн світу. В Католицькій Церкві душпастирською опікою моряків та рибалок займається апостолят «Stella Maris», що діє в понад 300 портах 55 країн світу, об’єднуючи більш, ніж 220 портових капеланів і сотні волонтерів.

Цінувати нелегку працю моряків та рибалок

У посланні з нагоди Неділі моря Префект Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини кардинал Петер Турксон вказав на велике значення праці моряків, що перевозять товари з однієї країни в іншу, та на виклики й труднощі, з якими вони стикаються в своїй діяльності. За його словами, завдяки впровадженню різних конвенцій, умови життя й праці на борту багатьох кораблів значно покращилися, однак, у деяких частинах світу судновласники, не дотримуючись законів, визискуються працю людей моря.  В цьому контексті, кардинал Турксон закликав міжнародні організації та відповідні органи влади країн докладати всіх зусиль, аби надати підтримку всім тим, хто працює на морі.

Святкування сторіччя Морського Апостоляту       

Дикастерія служіння цілісному розвиткові людини оприлюднила також лист кардинала Турксона, в якому він оголосив проведення XXV Світового конгресу й святкування сторіччя Морського Апостоляту «Stella Maris», що відбудеться в шотландському місті Ґлазґо від 29 вересня до 4 жовтня 2020 року. Кардинал Турксон запросив до участі в святкуваннях представників інших християнських Церков, що займаються душпастирською опікою моряків, міжнародні морські організації, представників урядів, морської промисловості та громадського суспільства.