Неділя з Папою: заклик до дбання про створений світ і заохочення для дітей
  • Нед, 17/05/2020 - 15:47

Під час «віртуальної» недільної зустрічі з вірними, Святіший Отець побажав заступництва святого Івана Павла, закликав вірних, які отримали можливість участі в богослужіннях, зберігати всі приписи, пов’язані з безпекою, звернувся зі словами заохочення до дітей, які готуються до святого Причастя та закликом з нагоди «Тижня Laudato si’».

Промовляючи після проказування молитви «Царице Неба» в неділю, 17 травня 2020 р., що транслювалася з робочого кабінету Святішого Отця в Апостольському палаці у Ватикані, Папа Франциск нагадав вірним про те, що наступного дня відзначатиметься сторіччя народження святого Івана Павла ІІ, «якого згадуємо з почуттями великої любові та вдячності», і що з цієї нагоди він відслужить Святу Месу в базиліці Святого Петра на престолі, під яким спочивають його мощі, що транслюватиметься на весь світ. «Нехай же він і надалі заступається з неба за Божий люд і за мир у світі», – побажав Папа.

Далі Святіший Отець згадав про те, що в деяких країнах вже відновилися богослужіння за участю вірних, в інших розглядається така можливість, а в Італії Святу Месу з участю людей можна буде служити від завтрашнього дня. «Але прошу вас, дотримуймося норм і приписів, даних нам для того, щоб захистити здоров’я кожного зокрема та народу», – закликав він.

Заохочення для дітей

Далі Папа зауважив, що протягом травня на багатьох парафіях існує звичай Святих Мес, під час яких діти приймають перше святе Причастя. Але тепер, через пандемію, цей «прекрасний момент віри та свята» перенесено на пізніше. «Тому, – мовив він, – хочу скерувати сповнену любові думку до дітей, які мали би вперше прийняти Пресвяту Євхаристію. Найдорожчі, заохочую вас переживати цей період очікування як нагоду ще краще приготуватися: молячись, читаючи підручник з катехизму, щоб поглиблювати пізнання Ісуса, зростаючи в доброті та в служінні іншим».

Дбання про створений світ

Врешті, Святіший Отець не оминув увагою того факту, що розпочався «Тиждень Laudato si’», який завершиться наступної неділі, в 5-ту річницю оприлюднення енцикліки «Laudato si’». «У період цієї пандемії, коли ми ще більше усвідомлюємо важливість дбання про наш спільний дім, бажаю аби всі роздуми та спільні зусилля допомагали нам творити й зміцнювати конструктивні стилі поведінки для дбання про створений світ», – сказав Папа.