Нехай Бог віддячить всім так, як тільки Він вміє це вчинити! Прощання Папи Франциска з Бразилією
  • Пон, 29/07/2013 - 14:48

Перед полуднем понеділка, 29 липня 2013 р., в Римському військовому аеропорту Чампіно приземлився літак з Ріо-до-Жанейро, яким повернувся з Бразилії Папа Франциск. Так закінчилася його перша Апостольська подорож, яка була присвячена ХХVIII Всесвітньому Дню Молоді. Зазначимо, що це була 138-ма подорож одного з Римських Архиєреїв за межі Італії в сучасний період.

Але для Бразилії папські відвідини закінчилися офіційною церемонією прощання, яка відбулася в міжнародному аеропорту Ріо-де-Жанейро за участю Віце-президента Бразилії Мішела Темера.

«Від’їжджаю з духом, наповненим приємними спогадами, і вони – я впевнений у цьому – стануть молитвою», – сказав Святіший Отець, прощаючись з Бразилією, додавши, що вже в ці хвилини починає відчувати ностальгію за «відкритими та щирими посмішками», за «надією, якою палали очі молоді в лікарні Святого Франциска», де допомагають узалежненим, за «вірою та радістю серед невигод мешканців Варжіні». «Я впевнений, – підсумував він, – що Христос живе та дійсно присутній в діяннях незліченних юнаків і дівчат, багатьох людей, яких я зустрів протягом цього незабутнього тижня. Дякую за прийом та тепло дружби, виявлені щодо мене».

Папа подякував представникам влади, єпископам та їхнім співпрацівникам, усім, хто брали участь в богослужіннях та інших подіях, як також тим, хто їх організував та поширював через засоби суспільної комунікації. «Врешті, – додав він, – дякую всім людям, які тим чи іншим способом зуміли відповісти на вимоги, пов’язані з прийомом та організацією величезної кількістю молоді, і не в останню чергу дякую тим багатьом, які часто в тиші й простоті молилися за те, щоб цей Всесвітній День Молоді був справжнім досвідом зростання у вірі. Нехай Бог віддячить всім так, як тільки Він вміє це вчинити!», – побажав Святіший Отець.

Далі Єпископ Риму скерував свою думку до головних дійових осіб цієї зустрічі – учасників Всесвітнього Дня Молоді – дякуючи їм за «прекрасне свідчення». «Багато з вас, – сказав він, – прийшли на це паломництво, як учні; я не маю жодних сумнівів у тому, що тепер від’їжджаєте як місіонери. Своїм свідченням радості й служіння спричиніться до того, щоб розквітла цивілізація любові. Покажіть своїм життям, що дійсно вартує віддати все за великі ідеали, цінувати гідність кожної людської істоти, покластися на Христа та Його Євангеліє». Адже, за словами Папи, ця зустріч була призначена для того, щоб шукати Христа, тому що Він першим шукає нас, щоб запалити наші серця для звіщення Доброї Новини «у великих містах і маленьких поселеннях, у селах та усіх місцях цього нашого розлогого світу». Святіший Отець запевнив, що безмірно надіятиметься на молодь Бразилії та всього світу, адже через них «Христос приготовляє нову весну в усьому світі. Я бачив перші результати засіву, – додав він, – а інші втішатимуться багатими жнивами».

Скерувавши свій «останній вияв ностальгії» до стіп Пресвятої Богородиці з Апаресіди, Папа попросив усіх не забувати про нього в молитвах, яких він дуже потребує. А побажавши всім Божого благословення, піднявся на борт літака.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va