«Нехай світло Вифлеєму подарує Україні правдивий мир»: Австрійська телерадіокомпанія ORF передала Вифлеємський вогонь миру українським дітям як знак миру і солідарності
  • Втр, 13/12/2022 - 21:08

Сьогодні, на свято Андрія Первозванного, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра та Павла, представники австрійської телерадіокомпанії ORF передали Вифлеємський вогонь миру українським дітям. Світло з Вифлеєму прийняли єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у супроводі дітей загиблих героїв, військових та вимушених переселенців, а також у присутності наших захисників і пластунів.

Після моменту передачі вогню усі присутні помолилися спільно за мир в Україні.

Відтак з душпастирським словом подяки до присутніх звернувся владика Володимир.

Архиєрей подякував нашим капеланам, які сьогодні прийшли з дітьми, з молоддю, а також захисникам і пластунам за можливість разом прийняти цінний дарунок від австрійської телерадіокомпанії ORF – Вифлеємський вогонь миру.

«Саме у верхній Австрії в 1986 році народилася ідея привозити Вифлеємський вогонь. Відповідно до традиції впродовж років діти з Австрії їдуть до Вифлеєму, щоб привезти цей вогонь і розповсюдити його по цілій Європі і світу», – сказав єпископ-помічник ЛА.

«Символічно, що саме діти Австрії сьогодні дарують світло нашим українським дітям. Бо тут є так багато темряви. Свічка має подвійну функцію. Вона приносить світло і тепло, якого ми так сильно потребуємо», – зауважив владика Володимир і побажав: «Нехай Вифлеємська свічка миру подарує також і Україні правдивий мир».

Крістіан, кореспондент австрійської телерадіокомпанії ORF поділився, що часто бував у Гарнізонному храмі в мирний час, а також і в час війни. Саме тут журналіст з Австрії побачив і відчув біль матерів, дружин та дітей, які прощалися зі своїми полеглими чоловіками і батьками.

«Як журналіст і як офіцер запасу австрійських збройних сил я не можу полегшити ваш біль, але як батько і дідусь я добре розумію ваше хвилювання, бо знаю, як моя родина хвилюється, коли ми їдемо у Бахмут чи Нікополь», – сказав кореспондент ORF.

«Це місто особливо символізує надію на мирне життя. Цю надію також символізує світло миру, яке я передав від ORF. Нехай це буде нашим знаком солідарності з народом України, з яким у нас так багато спільного як це показує цей храм і місто Львів. Бажаю всім щасливого Різдва Христового та сили протистояти всім випробуванням прийдешнього року», – побажав він.

Настоятель Гарнізонного храму отець Тарас Михальчук подякував делегації з Австрії за увагу до Гарнізонного храму.

«Символічно, що годину тому ми в храмі прощалися з трьома Героями України. А зараз в храмі нема світла. Ми працюємо на генераторі. Дякуємо, що ви принесли нам світло, яке зігріває. Дуже вам дякуємо за це», – сказав священник.

Насамкінець пластуни заспівали пісню ВВМ, а усі присутні і бажаючі змогли взяти для себе світло з Вифлеєму.

Від сьогодні впродовж усього часу різдвяного посту Вифлиємський Вогонь Миру зберігатиметься у храмі і буде доступним для всіх бажаючих.

Довідка:Вифлеємський вогонь миру – акція започаткована 1986 року австрійською телерадіокомпанією ORF з благодійною метою — донести світло з місця народження Ісуса Христа християнам усього світу. З ініціативою виступила одна з глядачок австрійської телепрограми «Неси світло в темряву». Журналіст австрійського телеканалу ORF в Лінці (земля Верхня Австрія) запропонував запалювати вогонь власне на місці народження Ісуса в Вифлеємі перед Різдвом. Відтоді кожного року дитина з Верхньої Австрії запалює цей вогонь в Вифлеємі. Відтак його доставляють до Лінцу або Відня літаком австрійських авіаліній. Цього року, як особливий знак солідарності Австрії з Україною в час війни, представники телерадіокомпанії особисто привезли Вифлеємський Вогонь миру до України, де у Львові, у Гарнізонному храмі передали його дітям найбільш вразливих станом на сьогодні верств населення України.