Нехай у вас перед очима завжди буде приклад Доброго Пастиря. Папа Франциск уділив свячення десятьом пресвітерам
  • Нед, 21/04/2013 - 14:50

«Наслідуйте те, що відправляєте, щоб, беручи участь в таїнстві Господніх смерті і воскресіння, ви носили Христову смерть у своїх членах та йшли разом з Ним у новизну життя», – такі побажання Папа Франциск склав 10 новопресвітерам, яким він уділив свячення у неділю, 21 квітня 2013 р. У «Неділю Доброго Пастиря» та Всесвітній день молитви за покликання, Святіший Отець очолив Євхаристійне богослуження в базиліці Святого Петра. Перед його початком він у захристії помолився разом з кандидатами до свячень, поручаючи їх заступництву Пресвятої Богородиці. Так він з нагоди свячень завжди чинив у минулому.

Під час проповіді Папа запропонував вірним «уважно роздумати над служінням» в Церкві, до якого будуть піднесені новопресвітери. Він пригадав, що Ісус є єдиним Первосвящеником Нового Завіту, а в Ньому – увесь Божий люд установлений, як священичий народ. Але Христос декого обирає для особливих завдань, щоб, «звершуючи прилюдно від Його імені у Церкві священиче служіння на користь всіх людей, вони продовжували Його особисту місію учителя, священика та пастиря». Отож, завданням священиків є співпрацювати у будуванні Містичного Христового Тіла, яким є Церква – Божий люд та святий храм Святого Духа. Вони, «посвячені, як справжні священики Нового Завіту», єднаючись зі своїм єпископом, будуть «проповідниками Євангелія, пастирями Божого люду» та «очолюватимуть акти богопочитання».

Далі Святіший Отець звернувся до дияконів, випускників римських семінарій, які через кілька хвили мали отримати з його рук дар священства, ще раз пригадуючи, що вони стануть учасниками «місії Христа, єдиного Учителя», а тому повинні «з радістю роздавати всім Боже слово, яке самі отримали». «Пам’ятайте, – закликав Єпископ Риму, – і про своїх мам, бабусь, катехитів, які передали вам Боже слово... Пам’ятайте також, що Боже слово не є вашою власністю: Це – Боже слово. А Церква є сторожем Божого слова».

Тож побажавши, щоб повчання новопресвітерів були на радість і підтримку Христових вірних, а життєвий приклад – підтвердженням їхніх слів, Папа Франциск наголосив на тому, що вони продовжуватимуть освячуючу дію Христа, приносячи Безкровну Жертву Пресвятої Євхаристії. Тому слід наслідувати в житті те, що відправляється при престолі. Святіший Отець зазначив, що через Хрищення вони збиратимуть нових вірних до Божого люду, у Святій Тайна Покаяння – відпускатимуть гріхи. «Сьогодні іменем Христа та Церкви, прошу вас: не втомлюйтеся, будь-ласка, бути милосердними», – закликав Святіший Отець, продовжуючи, що через Оливопомазання вони полегшуватимуть страждання хворим та похилим віком, а з цього – черговий заклик: «Не соромтеся були лагідними з літніми людьми».

Завершуючи проповідь, Папа Франциск склав новопресвітерам такі побажання: «Беручи участь в місії Ісуса Христа, Глави і Пастиря, в синівському сопричасті зі своїм єпископом, дбайте про те, щоб об’єднувати вірних в одну родину, щоб вести їх до Бога Отця через Христа у Святому Дусі. Нехай у вас перед очима завжди буде приклад Доброго Пастиря, Який не прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити і знайти та спасти те, що пропало».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va