«Немає двох святкувань Різдва, а є дві дати його святкування», ‒ думки Глави УГКЦ про дату святкування Різдва
  • Птн, 22/12/2017 - 21:08

У черговому ефірі інтерактивної програми «Відкрита Церква» на «Живому ТБ» Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, висловив думки з приводу ухваленого ВРУ законопроекту про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів. За ним, 25 грудня, день святкування Різдва за григоріанським календарем, у державі тепер буде вихідним днем.

  • Гадаю, що ми всі повинні рухатися в напрямку до єднання всіх християн. Спільне святкування Різдва чи Пасхи є символічним питанням того, наскільки християни всього світу сьогодні об’єднані. Ми бачимо, що до цієї єдності нам потрібно ще довго прямувати, для неї працювати, її прагнути.
     
  • Немає двох святкувань Різдва, а є дві дати святкування.
     
  • Моє бажання – святкувати разом і Різдво, і Пасху, і, можливо, жити одним духовним ритмом літургійного року, незалежно від того, до якої обрядової традиції ми належимо.
     
  • Непросто встановити одну дату святкування Різдва, бо це дуже делікатна справа, пов’язана із зміною календаря. Змінюючи дату святкування Різдва, ми повинні змінювати весь календар, а з ним - інші нерухомі свята.
     
  • У зв’язку з новою можливістю, наданою нам ВРУ (25 грудня - вихідний день), ми поки не бачимо можливості зміни календаря. Ми святкуватимемо Різдво 7 січня разом із нашими православними братами, яке є 25 грудня за юліанським календарем.
     
  • Ми вітали це рішення ВРУ, бо воно надало можливість святкувати Різдво багатьом християнам України, які дотримуються григоріанського календаря. Є багато протестантських спільнот, які святкують Різдво 25 грудня і, звичайно, наші брати із РКЦ. Вони повинні почуватися належно шанованими в Українській Державі.
     
  • Дата, коли ми разом святкуватимемо Різдво, залежить не від ієрархії, а, насамперед, від людей. Якщо ми відчуємо, що питання зміни календаря не розділятиме між собою людей, а, навпаки, об’єднуватиме, то, очевидно, завдяки цьому руху знизу ми зможемо дійти до видимого спільного святкування Різдва.
     
  • Молімося, працюймо! Я вірю в те, що християни будуть єдиними і Різдво та Пасху святкуватимуть разом. Однак над цим потрібно серйозно працювати.

Руслана Ткаченко