Неможливо жити для інших, не прийнявши хрест, – кардинал Нич
  • Суб, 23/11/2013 - 09:08

Немає соціальної служби, немає подружжя і сім’ї, немає життя для інших без готовності прийняти хрест в своєму житті, – пише кардинал Казімєж Нич у спеціальному листі з нагоди урочистості Христа Царя, що припадає на неділю 24 листопада.

В цей день, коли завершується Рік Віри, варшавський митрополит запитує вірних своєї єпархії про віру і свідчення християнського життя. «Не можна вибірково трактувати релігійні практики, – застерігає він стосовно твердження «я віруючий, але непрактикуючий».

Рік Віри, – пише кардинал Нич, – був нагодою поглибити віру і духовне життя. «Він був для нас часом поєднання з Богом і людьми». Кардинал наголошує, що «царство Христа розпочинається в нашому серці, коли ми визнаємо Його своїм Господом і Спасителем», а зустріч з Ним є можливою завдяки вірі.

Кардинал нагадує, що віра є відповіддю людини на пізнану любов Бога. «Вона є неустанним пошуком Бога в нашому щоденному житті. Вона є шляхом, що провадить до спасіння, на якому людина входить в одвічну таємницю Бога. Основою віри Церкви і нашої віри є воскресіння Христа. Тому віруюча людина прагне зустрічі з розіп’ятим і воскреслим Христом у молитві і сакраментальному житті Церкви», – зазначає він.

Звертаючись до часто вживаного вислову «я віруючий, але непрактикуючий», кардинал вказує на його парадокс. «Неможливо бути віруючим християнином, не зустрічаючись з Тим, хто любить нас і чекає на зустріч з нами. Не можна також вибірково трактувати релігійні практики. Віра є ласкою Бога і виражається в готовності з боку людини, яка приймає те, що говорить Бог і у що вірить Церква. Віра базується на вільному рішенні людини», – пояснює польський кардинал, додаючи, що «віруюча людина прагне зустрічі з розіп’ятим і воскреслим Христом у молитві і сакраментальному житті Церкви».

На завершення листа, що буде зачитаний на усіх парафіях варшавської архиєпархії в неділю 24 листопада, кардинал заохочує вірних вже в період Адвенту розпочати у своїх парафіях, спільнотах і сім’ях приготування до квітневої канонізації двох великих Пап Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ.

За матеріалами wiara.pl