Непал: навернення на іншу релігію буде каратися
  • Втр, 19/09/2017 - 14:27

У Непалі був прийнятий закон, який передбачає покарання за перехід в іншу релігію, через євангелізацію або прозелітизм.

Новий закон набере чинності в серпні наступного року. Він передбачає, що людина, яку зловлять на діяльності, що має знаки прозелітизму, або піддає сумніву вартості іншої релігії, віри якоїсь касти, етнічної групи чи спільноти, може бути засуджена до 5 років позбавлення волі. З іншого боку, якщо хтось образить релігійні почуття іншої людини – може сісти у в’язницю на 2 роки і сплатити штраф. Цей закон стосується, як непальців, так і іноземців, а отже й місіонерів.

Представники різних християнських конфесій Непалу висловили свою стурбованість щодо нового закону, оскільки вони вважають, що це загрожує свободі релігій, яка, принаймні теоретично, гарантується конституцію цієї країни. Хоча міністр юстиції наголошує, що це стосується не лише послідовників Христа, яка там є дуже невеликою спільнотою, а й інших релігій, включаючи переважно індуїстстів і набагато численніших від християн буддистів. Проте апостольський вікарій у Непалі, єпископ Пол Симік (Paul Simick), вважає, що існує небезпека обмеження прав священиків виконувати свої священні обов’язки.

КМЦ нагадує: Прозелітизм це - прагнення завербувати якомога більше прихильників (прозелітів) якого-небудь вчення; палка відданість новоприйнятому вченню, новим переконанням. Прозеліт (Діян. II, 10 та ін) (прибулець, чужинець) — назва дана юдеями особам, наверненим з язичництва до юдейської віри (Мф. ХХIII, 15). Відповідне цьому єврейське слово перекладено в Старому Завіті словом: чужинець, мандрівник, прибулець.