Неповносправна молодь завдяки іноземним благодійникам подорожує Карпатами
  • Птн, 13/09/2013 - 18:08

Молоді люди з особливими потребами, що є частиною соціального центру  «Дивовижні долоні» Карітасу України в Дрогобичі, повернулись цими днями з відпочинку в горах. 4 дні вони перебували в с. Стрілки  Староcамбірського району Львівської області. Проживали в будинку Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, який знаходиться в мальовничому місці, оточеному горами і пейзажними лісами.

«Рання осінь у горах зустріла нас дощем, та згодом пригріло ласкаве сонечко і настрій відпочинку кардинально змінився. В освітньо-відпочинковому таборі з нами бути 14 неповносправних підопічних «Дивовижні долоні», 3 батьків, 3 працівників, 2 волонтерів, також духівник.

У Стрілках ми зустріли старих добрих знайомих з Карітасу Стрийської Єпархії УГКЦ – а це ще 21 молодих неповносправних осіб – і це принесло подвійну радість нашій молоді. Всі дні були насичені різноманітними заняттями навчального і розважального плану. Найцікавішим, напевно, для дітей був бал-маскарад у східному стилі і танці – це була фантастична атмосфера, де кожен хотів показати і свій костюм, і вміння. А вечорами біля ватри, говорячи про дружбу і про Бога, ми не просто спілкувались, а ближче пізнавали один одного, розкривали свою суть», – з неприхованим задоволенням ділиться враженнями Людмила Смолень, керівник центру «Дивовижні долоні».

20-річна підопічна Оленка, що має синдром Дауна, каже: «Мені дуже сподобалось, що нам дозволяли бути самостійними у різних речах. І при тому завжди хтось зі старших був поряд. А ще мені запам’ятались розмови біля ватри, жарти, смаження ковбасок».

           В той же час серед мальовничих гір в с. Заріччя Надвірнянського району Івано-Франківської області в гарному настрої та в дружній атмосфері, при гарній  погоді протягом останніх теплих днів відпочивали 24 неповносправних підопічних Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ. Відпочинок був організований на базі реколекційного центру Місійного товариства святого апостола Андрія.

Для більшості молодих людей з особливими потребами перебування  в оздоровчому таборі стало  випробуванням,  під час якого вони довели, що можуть справлятись з щоденними труднощами та викликами самостійно,  а також бути частиною колективу.

Розповідає Наталя Козакевич, виконавчий директор івано-франківського Карітасу: «Діти та молодь мали культурну та відпочинкову програму, спортивні естафети, також щоденні індивідуальні духовні бесіди, можливість долучатись до літургії, молитви у дружньому колі. Все це створювало незабутню атмосферу позитиву та радості!

Відпочинок ніс соціально-адаптаційний характер, адже поруч з дозвіллям  приділявся час для навчання та закріплення практичних навиків самостійної поведінки: застеляли ліжка, прибирали в кімнатах, самостійно дбали за свою особисту гігієну. Під керівництвом наставників набуті знання перетворювались на вдосконалені вміння долати  життєві труднощі самостійно і при тому допомагати ближнім».

В рамках подорожі в с. Заріччя під керівництвом наставників неповносправна молодь з місцевого Карітасу ознайомлювалась з мальовничою місцевістю Карпат, прогулювались до лісу та гірської річки Прут, що справило на всіх незабутнє враження. Незважаючи на те, що деяким дітям було фізично важко долати шлях гірською місцевістю, дружня атмосфера та підтримка всього колективу допомогла  їм здолати всі перешкоди.

По завершенню відпочинку, сповненого безлічі емоцій і вражень, працівники Карітасу впевнено стверджують, що  власне такі заходи і є  необхідними для  дітей та молоді з особливими потребами. Адже активний відпочинок надихає їх до  творчості, знімає внутрішні комплекси, допомагає розвивати комунікацію, дає змогу повірити в себе та відчути себе потрібними і захищеними.

За можливість прийняти участь у чудових таборах працівники і підопічні Карітасу України щиро дякують спонсорам і жертводавцям Карітасу Іспанії і Карітасу Франції, також отцю Джо Коулфілд з Ірландії і Станіславу Йозефу Ковальчуку, з Польщі.

повідомила Надія Чорна