«Непрощення – це гачок, за який часто чіпляється диявол» - екзорцист о. Даріуш Галянт ОМІ
  • Птн, 17/07/2015 - 12:13

Перша частина інтерв’ю з екзорцистом отцем Даріушом Галянтом ОМІ, який на кілька днів завітав до України. Користуючись нагодою, ми розпитали священика про особливості його служіння та методи, які використовує злий у наші часи. 

Отче, на початку розкажіть трохи про себе, аби читачі мали уявлення, з ким мають справу.

Я належу до Згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марії. У цій монаршій родині я вже 25 років. Мені доводилося працювати у Вроцлаві, Кодні, Познані. Протягом останніх 4 років я служу в Любоні (поблизу Познані) як капелан Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Сестри мають тут свій генеральний дім. Крім того, я відповідаю за санктуарій бл. Едмунда Бояновського. Це є, так би мовити, санктуарій дітей та родин.  

Ви також служите екзорцистом? Давно?

Ні, не так давно. У порівнянні з більш досвідченими екзорцистами. Якщо бути точним, то – 2, 5 роки.

Отче, чи Ви мріяли про таке служіння?

Я ніколи раніше не міг би подумати, що буду екзорцистом. Більше того, якби хтось мені про це казав, я би голосно засміявся у відповідь. Але Бог мав щодо мене інші плани. Думаю, що також і блаженний Едмунд Бояновський доклав до цього руку (сміється).  

Мене призначили в Любонь ‒ і я втішився. Думаю, бл. Едмунд є покровителем дітей, родин. Тож вдасться дуже добре «розкрутити» душпастирство родин. Я мав добрий досвід з попередніх парафій. Але виявилось, що Бог мав інший план… За півтора роки я відкинув свої плани і почав щодня молитись: «Господи Ісусе, я не знаю, які Твої плани, але роби зі мною все, що хочеш…». Відтоді все почало якось складатись інакше.

А далі? Вам одразу прийшло призначення екзорцистом?

 До мене почали приходити люди з великими духовними проблемами. Дуже швидко виявилось, що одна, друга, третя особа виявились одержимими. І найгіршим було те, що одна з них була дуже молода жінка, яка зараз має 30 років, мати тоді ще двох (тепер вже чотирьох) дітей.

Я був вражений, що мати, жінка, яка нормально щодня працює з дітьми в садочку, є одержима. Її чоловік, дивлячись на все те, що вона виробляла, все одно залишився з нею. Справді, треба мати Божу благодать, аби це пережити. Майже три роки я молюсь над нею. Почав заступницьку молитву за неї, коли ще не був екзорцистом. Тоді злий дух почав нам робити такі авантюри, так нам за її допомогою переставляв меблі, що я відіслав її до екзорциста.

І здавалося, що проблема вирішена?

Невдовзі єпископ покликав мене до себе і написав декрет про моє призначення екзорцистом.

Ви одразу погодились? Роздумували?

Я погодився на це, хоча я не мав надзвичайно сильного бажання, навіть не мав свідомості, що мене чекає. І тепер мені Бог показує, що я служу родинам так, як це хотів робити з самого початку, але у зовсім іншому вимірі, інакше. Як екзорцист.

Що змінилось у вашому житті у зв’язку з цим новим етапом?

Хочу підкреслити, що у цьому служінні я отримав, і продовжую отримувати, дуже багато для себе. Я отримую зовсім інше бачення світу і людей. Багато чую, що злий дух говорить про мене і про священиків загалом, про сестер монахинь. Бо є сестра монахиня, яка зі мною співпрацює, молиться зі мною. І востаннє, черговий раз, злий дух через одержиму особу сказав до мене: «Ці твої колеги є слабкі…», маючи на увазі священиків.

Тому дивлюсь на це все і реально бачу нашу людську слабкість, так само її мають і священики. Наші падіння, наші гріхи. І злий це використовує, він з цього сміється. Але ми знаємо, що Господь Бог є у цьому всьому, Він обрав саме такі слабкі знаряддя для себе. Я постійно собі пригадую слова св. Павла ‒ «Досить тобі моєї благодаті, бо моя сила виявляється в безсиллі» (2Кор 2,9). Ці слова дуже допомагають.     

Як виглядає щоденне служіння екзорциста?

Практично щодня я зустрічаюсь з людьми. Разом із сестрою монахинею. Ми маємо зустріч втрьох. Чому з сестрою? Бо ми маємо з нею різне бачення (вона – жіноче, я – чоловіче) певної справи.

Це так по-людськи. Крім того, сестра – наставниця новіціату і має багатий досвід (з психологічного боку). Маємо також багато контактів з психологами. І беручи до уваги мій маленький досвід, а також великий досвід сестри, можемо одразу розпізнати, чи відсилати дану особу до лікаря ‒ чи над нею молитися. Звичайно ж, молитва ніколи не зашкодить. Але не одразу це має бути екзорцизм. Заступницька молитва, яку часто практикуємо, показує нам, чи потребує ця особа далі екзорцизму.

Чи є у Вас постійні відвідувачі?

Так. Кілька осіб приходять до нас регулярно. Практично раз на тиждень. Цих осіб диявол не мучить, вони просто ним одержимі.

Тобто є різні види впливу диявола на людину? Розкажіть, будь ласка, детальніше.

Загалом можна виділити 3 рівні дії злого у нашому житті. Звичайно ж, ці рівні не мають жорстких і точних меж. Але прийнято розрізняти їх більш-менш так:

Перше – це дія через спокуси. Спокуси стосуються кожного. В цей момент злий дух подає нам гріх у золотій обгортці або на золотій таці. Людина знає, або ж не знає, що є всередині. Однак приймає пропозицію.

Отче, що ви можете сказати про механізм спокуси?

Пам’ятаємо історію Адама і Єви. Вони не повірили Богу, і пішли перевірити… через свою цікавість… В народі кажуть: «цікавість – перша сходинка до пекла». Варто зауважити реакцію злого духа. Коли Адам і Єва наблизились, то злий дух не виявився злим, а лише чемно і провокаційно їх запитав: «Чи це правда, що Бог заборонив їсти плоди з усіх дерев?». Знав, що бреше, але спеціально брехнею хотів їх спровокувати. І тоді Єва почала діалог: «Зараз я тобі все розкажу!». А як почався діалог, то знаємо, як це закінчилось. Програли.

Чому ж надійшла поразка?

Ми як люди, маємо обмежений інтелект, а диявол – досконалий, бо є янголом. Тому він хоче, щоб людина у своїй вільній волі почала з ним розмову. Тоді – кінець. Це якби дитина розмовляла з професором університету.

І що ж тоді нам, людям, робити?

Мудрість людини полягає в тому, аби не входити в діалог зі злим духом, зі спокусою. Так було спочатку , і так є сьогодні. І тоді Бог сказав людям: «Не підходьте до цього дерева, бо помрете!» Сьогодні так само Бог каже: «Прошу вас, не чиніть перелюбу, не крадіть, шануйте батька і матір...». Але людина говорить: «Ні, ні, ні. Я маю перевірити. Бог приховує від мене щось добре». І входить у гріх.

Ми живемо у ХХІ столітті. Чи має диявол якісь нові методи?

Методи злого сьогодні такі самі, як і в раю. Нічого нового. Тільки має інші форми і знаряддя. Використовується сучасна електроніка, інтернет, комп’ютери, відеоігри.

Добре, зі спокусами ми вже розібралися. Отче, що далі?

Коли говоримо про другий рівень, то злий дух мучить людину, докучає їй. Тобто, це є тривала дія злого духа ззовні.

Як це проявляється?

Людина може відчувати його присутність. Багато людей приходять до мене і кажуть, що відчувають чиюсь присутність. «Сиджу собі в кімнаті, читаю, і відчуваю, що хтось на мене дивиться… хоча нікого немає». Відчувають ворожу присутність.

Багато жінок, які пережили аборти, мають такі стани. Почуття присутності… присутності повної ненависті… Це не є присутність ангела-охоронця.

Диявол також може постійно людині накручувати певні думки. Наприклад: «Ти ні на що не годишся! Нічого тобі в житті не вдається! Бог тобі ніколи не пробачить твого гріха!».

Наприклад, якщо говорити про гріх аборту, то це може бути так: приходить до мене жінка, яка вчинила аборт, ‒ питаю:

- Коли це сталося?

- 20 років тому.

- Ти не сповідалась ніколи з цього?

- Я сповідалась 20 років тому, і щомісяця сповідаюсь.

- А чому постійно з цього сповідаєшся?

- Бо я постійно маю таке відчуття, що Бог мені це не пробачив.

- Слухай, Бог тобі пробачив 20 років тому на першій сповіді. Тільки ти собі не пробачила. І злий дух це використовує, і постійно говорить, що Бог тобі ніколи цього не пробачить.

Іноді злий мучить та залякує людину через якісь дивні звуки та шорохи, стукання дверима. Часом може здаватися, що хтось ходить по сходах, вмикає і вимикає світло.

Виникає очевидне питання. Що за цим стоїть?

Це свідчить про те, що, можливо, в цьому домі колись була магія, чари, викликання духів. Чи хтось не запросив злого до цього дому? Тому є відчутна його присутність. Він сам не прийде. Його мали запросити. Може через якесь прокляття, що кинули на цей дім, родину. Наприклад, коли якась мати проклинає свого сина і родину. Так може бути.

Що робити, якщо справді є прокляття?

Найперше – це сповідь. Треба посповідатись і зректись цього прокляття. І для цього не потрібен екзорцист. Можна під час сповіді промовити вголос такі слова: «В Ім’я Ісуса Христа пробачаю тобі, мамо, що мене прокляла». Часом батьки можуть казати дітям: «Ти така вередлива, що тебе ніхто не полюбить». Це теж є прокляття. Цього теж треба зректися.

Якщо йде мова про пробачення собі, то це теж потрібно сказати вголос. Якщо повернутись до жінки, яка не могла собі пробачити аборт, то треба сказати: «В Ім’я Ісуса Христа я пробачаю собі цей гріх аборту». Голосно, аби особа сама це почула, і щоб злий дух це почув, що вона сама собі пробачає. 

Бо інакше, коли є це не-пробачення, злий дух спричиняє, що жінка думає про цю дитину, яка б вона могла бути і т.д. Злий накручує людину цими думками, і таким чином мучить, пробуджує в ній почуття провини.

Отче Даріушу, розкажіть про третій рівень впливу диявола.

Це є найгірше, бо тоді злий дух входить в тіло людини. Але, увага, він для цього повинен мати спеціальний привід. Цікаво, що злий дух не входить в людину один. А цілий легіон. Тоді тіло людини фізично дуже нищиться. Людина не подобається сама собі, стає дуже повною або дуже худою. Однак, коли злий проявляє себе в людині, то тіло набуває потужної фізичної сили.

Наприклад?

Я був свідком того, як жінка, що лежала на підлозі, одною ногою кинула крісло так, що воно відбилось від стелі. Злий використовує тіло людини, аби злякати тих, хто молиться. Нібито він має силу. Тут важливо знати, що таке може відбуватись.

Що ще?

Крім того, одержима особа сильно реагує на святі речі… На святу воду реагує як на окріп. Диявол справді боїться посвяченої води, солі, олії. Він цим гидує. Бачив теж потужну реакцію на реліквії святих.

Одержимі часто використовують мову, яку ніколи не вчили. Але це лише під час проявів злого. Наприклад, злий дух устами цієї особи розмовляє латиною, арамейською і т.д. Деякі цитують Святе Письмо напам’ять, мають енциклопедичні знання.

Чи з багатьма одержимими маєте справу в даний момент?

На сьогодні – одна така особа. Жінка, мати 4 дітей. Вже над нею молюсь 3 роки. Також через неї злий допускає профанації Пресвятого Таїнства. Це дуже страшно. Мені це особливо болить, як священику. Нічого не можу зробити.  

ПРОДОВЖЕННЯ