НЕВІДОМІ ФАКТИ З ПЕРІОДУ УВ'ЯЗНЕННЯ БЛАЖЕННОГО КЛИМЕНТІЯ ШЕПТИЦЬКОГО
  • Пон, 28/11/2016 - 15:32

У Львові шириться і набуває підтримки ідея надати Музею народної архітектури та побуту можливість носити ім'я свого першого ідейного засновника ігумена отців-студитів блаженного Климентія Шептицького.  Більше того дане питання вже включено у  порядок денний сесії Львівської міської ради, яка відбудеться 1 грудня 2016 року Божого. Оскільки, однин із зазначених аргументів  є такий, що архимандрит Климентій є блаженним Христової Церкви, ісповідником віри, якого засудили за акивну допомогу у боротьбі за Незалежність України, тому, для кращого розуміння громадськістю міста унікальності і жертовності цієї особи наводимо кілька невідомих фактів з періоду ув'язнення блаженного Климентія Шептицького:

1. У ТРАВНІ 1945 р. о. КЛИМЕНТІЙ НЕ ВТІКАВ ВІД ПЕРЕСЛІДУВАННЯ ЗА ВІРУ, а ГОТУВАВСЯ ЙОГО ПРИЙНЯТИ.

В одному з листів до свого брата Станіслава він писав: " Тепер настали для нас тяжкі часи. Весь греко-католицький єпископат увязнено ще місяць тому - тиск, аби переходити на православ'я. Богу дякувати, духовенство у своїй моральній цілості стоїть за віру міцно - і не сходить на бездоріжжя. незважаючи на в'язниці, погрози... Тяжкі часи настали - але Бог добрий і не полишить нас у біді. Я все ще живу коло "Юра", в моєму давньому покою, але не знаю, як довго це триватиме й що принесе мені завтрашній день".

2. НА ЗАПИТАННЯ СЛІДЧОГО, ЧИ АРЕШТОВАНИЙ ПОГОДЖУЄТЬСЯ ІЗ ЗВИНУВАЧЕННЯМИ, о. КЛИМЕНТІЙ ВІДПОВІВ: "З ВИСУНЕНИМИ ЗВИНУВАЧЕННЯМИ Я НЕ ПОГОДЖУЮСЯ. Я - МОНАХ, ЖОДНОЇ ПОЛІТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Я НЕ ПРОВАДИВ".

У внутрішній в'язниці УМГБ м. Львова його звинувачували в антирадянській діяльності. "Зрадою Батьківщини" вважали розповсюдження буклету "Пам'ятка з Унева" (1937 р.). Архимандрита Климентія звинувачували у співпраці з Ватиканом, а приводом послужили перехоплення його листів до Риму про переслідування Греко-Католицької Церкви в Україні...

3. СТАРЕЦЬ ВИТРИМАВ 45 ДОПИТІВ, а СУД НАД КЛИМЕНТІЄМ ШЕПТИЦЬКИМ ВІДБУВАВСЯ У ВІЦІ 79-ти РОКІВ.

У червні 1947 р. архимандрита перевели до Києва. Саме тут найбільше знущалися над 78-літнім старцем. Про це свідчать виклики на допити, які зберігаються в особистій справі о. Климентія. Старець витримав 45 допитів. Один з них тривав 29 серпня 1947 р. від 23: 00 до 2:30. З метою психічного виснаження в'язнів допити відбувалися вночі. У вироку від 28 лютого 1948 р. записано, що "осужден за активную антисоветскую деятельность и укрывательство контрреволюционных банд украинских националистов в ст. 54-1а и 54-11 УК УССР на 8 лет тюремного заключения".

4. КОЛИШНІЙ ВЯЗЕНЬ ІВАН КРИВУЦЬКИЙ ТАК ОПИСУЄ ПЕРШУ ЗУСТРІЧ З о. КЛИМЕНТІЄМ у КИЇВСЬКІЙ ВЯЗНИЦІ:

« Високого зросту, 180-185 см, худоровлявий, з довгою білою бородою, трохи сутулий, з палицею. Рухи повільні, спокійний, обличчя і очі привітні. Мені нагадав св. Миколая… Зайняв вільне ліжко –перше праворуч від дверей. Сів на краєчок , склав руки на палицю, підборідок – на руки і задумався… Ми не чекали такого «злочинця» в нашій камері. На кілька хвилин запанувала мовчанка. Відчувалося, що він утомлений і розстроєний. Щодня вранці і перед сном о. Климентій підходив до вікна на відстані більше одного метра, опершись руками на палицю схиляв голову і пошепки молився».

5. СПІВЯЗЕНЬ Р. НОВОСАД ПРО о. КЛИМЕНТІЯ:

"Отець Климентій, не дивлячись на похилий вік (79 літ), тримався добре, не хворів, ніколи не вимагав полегшення режиму, не просив ліків. Під час прогулянки у закритому дворику в'язниці, що тривала близько 30 хвилин, о. Климентій крокував разом з нами, як вповні здорова людина, я запитував, чи неважко йому переносити тягар режиму, на що о. Климентій відповідав: єдине, що його турбує, це те, що нема можливості служити як належить Богові й людям, яких він залишив і в монастирі, і в селі...".

6.РІЗНИМИ СПОСОБАМИ НАМАГАЛИСЯ ЗЛАМАТИ ВІРУ І САМОГО КЛИМЕНТІЯ ШЕПТИЦЬКОГО

"Невже нема можливості звільнитися отцеві з вязниці?" - запитував Р. Новосад. Архимандрит відповідав: "Така можливість є. Але я не погоджуюсь на їх умовини. Слідчий пропонував мені перейти на православіє, і тоді мене переведуть в монастир. Я відповів: " Де мені на старості літ міняти свою віру, хай вже буде воля Божа". Така була відповідь на спокусу слідчого".

7. НАЙКРАЩИМ ВИРАЗОМ ОСОБИ ЦЬОГО СТАРЦЯ Є ЙОГО МОЛИТОВНА ПОСТАВА: під час молитви він був цілковито відданий розмові з Богом – це було повне покори молитовне стояння. Тому й у в’язницях він переносив з ангельською терпеливістю насмішки і наругу над своїм духовним саном і з радістю виконував найбільш принизливі роботи, утверджуючись у вірі в Бога.

8. ДО ОСТАННІХ ХВИЛИН ЗАЛИШАВСЯ ВІРНИЙ СВОЇМ МОНАШИМ ОБІТАМ

Без сумніву, отець Климентій був добре підготовлений до мучеництва своїм аскетичним життям у монастирі: спав сидячи, разом зі всіма братами чергував на кухні, носив дуже убогий і простий одяг, незважаючи на те, що походив з графської родини, у келії мав тільки залізне ліжко, шафу, столик і клячник, на якому молився перед Розп'яттям.

9. ПОМЕР БЛАЖЕННИЙ ІСПОВІДНИК І МУЧЕНИК ЗА ВІРУ 1 ТРАВНЯ 1951 р. у ВОЛОДИМИРСЬКІЙ В'ЯЗНИЦІ.

Причина смерті була" нарастающая слабость сердечной деятельности на почве общего артериосклероза, декомпенсированного порока сердца, гипертонии и старческой дряхлости".

10. НЕОРДИНАРНІСТЬ ОСОБИ АРХИМАНДРИТА КЛИМЕНТІЯ ЗАУВАЖУВАЛИ ЙОГО СПІВЯЗНІ:

"Спостерігаючи щоденно поведінку архимандрита, його справжню посвяту Богові , неззаперечну відданість вірі своїх предків, любов до свого знедоленого народу, я вже тоді міркував собі, що такі люди повинні бути зачисленні в список тих багатьох мучеників, великомучеників, святих, якими заповнений наш церковний календар. Вже тоді я розумів, що мав щастя спілкуватися зі святою людиною".

Підготувала: Христина Кутнів

Джерело: Шептицький Климентій блаженний преподобномученик: Збірка творів; - Львів: Колесо, 2014. - 228 с.