Незабаром відкриють процеси канонізації батьків Івана Павла ІІ
  • Пон, 16/03/2020 - 10:19

Після позитивної думки Конференції єпископату Польщі та схвалення Конгрегації у справах святих у Римі краківський митрополит Архиєпископ Марек Єдрашевський оголосив про відкриття процесів Емілії та Кароля Войтилів.

Відповідні документи найближчими днями надійдуть до парафії Краківської архиєпархії, тоді про початок процесів повідомлять вірних, яких попросять до 7 травня 2020 р. передати до митрополітальної курії у Кракові будь-які документи, листи чи відомості, як позитивні, так і негативні, що стосуються цих слуг Божих.

На єпархіальному рівні процеси можуть розпочатися в травні, до 100-річчя від дня народження Кароля Войтили, і триватимуть близько 2-3 років.

Кардинал Станіслав Дзівіш – найближчий співпрацівник і свідок життя св. Івана Павла ІІ – багато разів наголошував, що ця справа дуже важлива для нього. – Немає сумнівів, що духовне становлення майбутнього Папи і святого сформувалося в сім'ї, завдяки вірі його батьків, – сказав він, зазначаючи, що вони можуть стати покровителями сучасних сімей.

З огляду на місце смерті кандидатів на вівтарі, процеси провадить Краківська архиєпархія. Два провадження вестимуть два окремі трибунали. Один з них займеться Емілією, інший – Каролем Старшим. – Звичайно, тема подружнього життя буде досліджуватися аж до смерті Емілії, – уточнює о. Сконбер.

Під час процесу також дослідять промови Івана Павла ІІ, в яких він згадував рідний дім. – Іван Павло II завдяки своїм текстам стане наче одним із свідків цього процесу, – каже о. д-р Сконбер.

Зібрані свідчення перекладуть італійською мовою та скерують до ватиканської Конгрегації у справах святих, яка оцінить, чи процес на єпархіальному рівні провели відповідно до принципів загального права. Тільки тоді призначать постулатора, який опрацьовуватиме документацію, яка є основою для подальшої роботи, тобто обговорення героїчних чеснот батьків Папи. Наступним етапом процесу беатифікації стане окреме провадження щодо чуд у справі Кароля чи Емілії Войтилів.

Емілія Войтила, уроджена Качоровська, народилася 26 березня 1884 р. в Кракові як п'ята дитина в сім'ї Фелікса, лимаря, і Марії. У неї було вісім братів і сестер. Після одруження була домогосподаркою. Померла 13 квітня 1929 р. «Я втратив маму ще до Першого Святого Причастя у віці 9 років. Тому я її менше пам’ятаю, і менше усвідомлюю її внесок у моє релігійне виховання, а він, звичайно, був дуже великий», – писав Іван Павло II.

Батько майбутнього Папи народився 18 липня 1879 р. в Ліпнику поблизу Бельська в сім'ї Мацея та Анни. З 1900 р. служив в австрійській армії у Вадовицях, Львові та Кракові. У 1906 р. одружився з Емілією Качоровською. Від цього шлюбу народилося троє дітей: Едмунд, Ольга (померла незабаром після народження) та Кароль. Після здобуття незалежності Польщі він приєднався до польської армії і служив до відставки бл. 1927 р. Після смерті дружини 1929 р. він оточив особливою любов’ю і турботою свого молодшого сина Кароля і супроводжував його у шкільні роки, а з 1938 р. поселився з ним у Кракові. «Я міг щодня спостерігати за його життям, яке було суворим життям. Він за професією був військовим, а коли овдовів, воно ще більше стало життям постійної молитви. Неодноразово я прокидався вночі й бачив батька на колінах так, як завжди бачив його на колінах у парафіяльній церкві», – згадував Іван Павло ІІ у книзі «Дар і Таємниця». Кароль старший помер у Кракові 1941 р.

Родинна гробниця Войтилів та Качоровських розташована у військовій частині Раковицького цвинтаря у Кракові.