Незвичайне відкриття в Гімалаях – мармуровий хрест, якому понад тисячу років
  • Втр, 23/06/2020 - 17:11

Знайдений у Гімалаях «Хрест з Кавардо» – один з найбільших хрестів, виявлених на індійському субконтиненті. За першими оцінками, він має приблизно 1000-1200 років. Як він опинився на територіях, де панує іслам?

Вчені з Університету Балтістану в місті Скарду, що на півночі Пакистану, виявили у Гімалаях-Каракорум величезний мармуровий хрест, розміром 183 × 213 см і вагою від трьох до чотирьох тонн, – повідомляє агентство «Églises d’Asie». Зазначається, що його виготовили понад тисячу років тому і він свідчить про давню присутність християнства в цьому регіоні.

На пресконференції в Скарду вчені оголосили, що продовжать дослідження. Можливо, вони зможуть визначити більше деталей про історію хреста. Регіон Балтістан межує з Афганістаном, китайською провінцією Сіньцзян, а також  з Джамму та Кашміром в Індії. Тут проживає 1,3 млн осіб, гірських народів, переважно визнавців ісламу.

Хрест знайшли на великій висоті і назвали на честь сусіднього села «Хрест з Кавардо». Це один з найбільших хрестів, виявлених на індійському субконтиненті.

На території провінції Гілгіт-Балтістану міститься більшість гірських хребтів Каракорум з другою за висотою вершиною на Землі – К2, кількома восьмитисячниками: Гашербрум I, Броуд-пік, Гашербрум II, Броуд-пік середній та 15 семитисячниками.