«Ні» грабункові, «так» – взаємоподілові! Молитовний намір на вересень 2020
  • Срд, 02/09/2020 - 10:19

До відповідального ставлення до ресурсів землі та їхнього шанобливого розподілу закликає Святіший Отець в молитовному намірі на вересень, що збігається із «Порою створіння».

«Ми вичавлюємо блага планети, витискаючи їх так, немов би це була помаранча», –  стверджує з гіркотою Папа Франциск, представляючи молитовне намірення на вересень, місяць, який розпочинається Днем молитви в намірі дбання про створений світ, а також збігається з екуменічною ініціативою «Пора створіння», – що триває від 1 вересня до 4 жовтня.

Глава Католицької Церкви звертає особливу увагу на явище так званого «екологічного боргу». «Країни та підприємства Півночі збагатились, експлуатуючи природні дари Півдня», – зазначає він, запитуючи: «Хто сплатить цей борг?». За його словами, «екологічний борг» збільшується також і тоді, коли «мультинаціональні корпорації роблять за межами своїх країн те, що заборонено в їхніх власних», назвавши це «обурливим».

Як приклад такого визискування ресурсів можна назвати той факт, на який вказують деякі міжнародні рапорти: майже мільярд людей на планеті голодують. Не тому, що бракує достатньої їжі для всіх, але через глибокі порушення рівноваги в механізмах виробництва продовольства й доступу до нього. Для Святішого Отця ця ситуація є нагальною, а тому «сьогодні, а не завтра, сьогодні ми повинні відповідально дбати про Творіння».

З цього випливає запрошення Папи: «Помолімось, щоб ресурси планети не розграбовувались, а розподілялись у справедливий і шанобливий спосіб», яке він підсумовує закликом: «Ні» грабункові, «так» – взаємоподілові.