Нігерійці слухатимуть Святе Письмо на телефоні
  • Птн, 16/05/2014 - 19:12

Завдяки винахідливості та наполегливості 25-річного Кайоде Соволе, нігерійці зможуть слухати Святе Письмо на телефоні. Студент інформатики університету в Лагосі, колишній столиці й найбільшому місті цієї країни, розробив додаток, що дозволяє безкоштовно скачувати біблійні тексти на смартфони. Їхні власники в Нігерії можуть таким чином слухати тексти Старого і Нового Завітів декількома головними місцевими мовами: йоруба, хауса, ігбо і так званою мовою піджин, тобто спрощеною англійською з елементами місцевих мов і англійської.

Розробник нової програми в розмові з журналістами висловив переконання, що його країна – незалежно від кривавого конфлікту, який зараз переживає, пов'язаного з діяльністю ісламської секти «Боко Харам» – може  знайти в собі силу подолати нинішні труднощі на етнічному тлі й почати новий етап розвитку. Відправною точкою для цього є можливості, які створює інформатика і її продукти.

«За допомогою цієї програми маєш Біблію завжди з собою, і то мовою, яка найбільше тобі підходить», – пояснив Соволе. Він додав, що не менш важливою є можливість підключення до мережі інтернет в будь-який час, оскільки текст, завантажений раз у пам’ять телефона, назавжди залишається доступним слухачеві.

Біблійні переклади основними місцевими мовами з’явилися вперше в кінці ХІХ століття завдяки зусиллям деяких місіонерських згромаджень. Новинкою є переклад Святого Письма мовою піджин.

За цю технічну новинку її розробник отримав від найбільшого мобільного оператора Нігерії нагороду в розмірі один мільйон найрів (близько 4,5 тисячі євро).

За матеріалами: ekai.pl