Нігерійські християни опинилися на самоті перед переслідуванням
  • Чтв, 30/01/2020 - 20:35

Нігерійські християни почуваються пригніченими і покинутими урядом. У країні тривають переслідування. Терористи з Ісламської держави, «Боко Харам» та ісламські пастухи з племені Фулані нападають на християнські села, вбиваючи та грабуючи їхніх жителів. «Ще ніколи в  історії нашої країни життя не було таким дешевим», – вважає єпископ Метью Хассан Куках, ординарій єпархії Сокото, де домінує мусульманська більшість.

На думку єрарха, уряд Нігерії не тільки не хоче зупиняти терористів, але навіть їх підтримує. «Сьогодні важко переконати нігерійців, що вони повинні пишатися своєю країною і що вони захищені владою. Абсолютно нічого не робиться для припинення цієї різанини», – сказав єпископ. «Подумайте, як би поводився Дональд Трамп, довідавшись, що хтось вбив американських громадян...», – додав він.

Президентом країни є мусульманин Мухаммаду Бухарі. Критики звинувачують його в наданні переваги одновірцям. «Він керує всіма основними позиціями мусульман. Міністр оборони чи радник з національної безпеки – мусульмани, – пояснив єпископ Куках. ««Боко Харам» вбиває християн, тому що хоче зробити з Нігерії ісламську державу. Уряд, який висуває ісламістів на ключові посади в таких умовах, просто дає терористам кредит довіри. Нинішня політика, заснована на релігійній дискримінації, привела християн до ролі паріїв», – вважає єрарх.

Для єпископа доказом байдужості влади є реакція президента після відомого вбивства в кінці минулого року, коли в результаті нападу бойовиків з «Боко Харам» загинула наречена та весільні гості. Їх обезголовили по дорозі на святкування. «Закінчилося декількома словами осуду, сказаними речником. В іншому випадку внаслідок такої трагедії відбулася б серйозна зміна політики, а президент принаймні зустрівся з сім’ями жертв», – вважає єпископ Куках.

Понад 200 мільйонів населення Нігерії розділено майже порівну між двома релігіями. На півдні переважають християни, а на півночі – мусульмани. Кілька держав, населених мусульманською більшістю, запровадили закони шаріату на своїй території, хоча конституція гарантує світськість держави.

Єпископ також зазначив, що в Нігерії є мусульманські лідери та звичайні мусульмани, які стурбовані тим, що відбувається. Але «без чіткої єрархії – такої, яка існує в Католицькій Церкві, – легко заглушити їхні голоси».

Одним із останніх вбивств християн було обезголовлення пастора Левана Андімі з Асоціації християн Нігерії 20 січня. Відео страти розмістили в Інтернеті. Пастора викрали на початку місяця терористи з Ісламської держави. У відео, записаному після викрадення, він просить дружину та дітей не плакати і завжди бути вдячним Богові за все. У повідомленні, опублікованому після вбивства пастора, президент країни Мухаммаду Бухарі назвав цей злочин жорстоким і нелюдським, а також запевнив, що винуватці будуть притягнуті до відповідальності.

Торік 26 грудня було поширене відео, на якому показано страту 11 християн, яку скоїло угрупування «Боко Харам». Усіх обезголовили. Того ж дня терористи вбили наречену та її весільних гостей. Ісламісти зупинили машину, якою вона їхала з подругами, а потім обезголовили їх усіх.

За перші сім місяців 2019 року ісламські пастухи фулані вбили 1400 осіб. Цього року 17 січня вони напали на село Гора-Ган, у штаті Кадуна, в центральній Нігерії, де відкрили вогонь по євангельській громаді, яка мала зустріч на площі. Внаслідок стрілянини двоє підлітків загинули, ще кілька осіб отримали серйозні поранення.

Викрали також чотирьох семінаристів, одного з яких звільнили. Він перебуває в лікарні в дуже важкому стані.