Нігерійським християнам загрожує масове знищення
  • Птн, 09/07/2021 - 17:07

Північна та центральна Нігерія нині є місцем одного з найкривавіших переслідувань християн у світі. Бойовиків "Ісламської Держави" та Боко Харам, що діють у цій місцевості, різнить багато що, проте об'єднує їх одне – ненависть до послідовників Христа та бажання повністю їх знищити. У зв'язку з цим Архиєпископ Альфред Мартінс, митрополит Лагоса, закликав владу ввести надзвичайний стан на всій території країни.

Він вважає, що це єдиний спосіб контролювати терористів та запровадити хоча б хистку безпеку. "Це не вирішить усіх проблем, але забезпечить сили, відповідальні за захист громадян, необхідними інструментами для боротьби з джихадистами", – говорить Архиєпископ Мартінс. Він зазначає, що поліція та військові не мають належного обладнання для боротьби з добре озброєними бойовиками, а що багато солдат просто бояться за життя своїх сімей.

На думку більшої частини нігерійського єпископату, федералізація Нігерії також є добрим рішенням. Єпископи вважають, що передача влади місцевому самоврядуванню значно вплине на покращення безпеки. Завдяки цьому рішенню окремі штати зможуть розпоряджатися ресурсами безпосередньо та швидше, не чекаючи рішення Абуджі.

Ерік Паттерсон, віце-президент Американського інституту релігійної свободи, зазначає, що потрібно діяти якнайшвидше. Під час виступу в Капітолії він наголосив, що Нігерію може чекати доля Руанди, тобто масштабний геноцид, якщо міжнародне співтовариство вчасно не зреагує. Учасники зустрічі у столиці США мали змогу послухати шокуючі історії християн, які врятувалися від рук ісламістів. Свідки розповідали про нелюдське насилля з боку джихадистів: відрізання голів та виривання немовлят із утроб жінок.

За словами Еріка Паттерсона, християнам у Нігерії незабаром загрожує повне винищення. Лише за останній рік велику кількість священників та священнослужителів  убито або викрадено. З 2015 року на цих теренах було знищено понад 2 тисячі церков, а від 4 до 5 мільйонів послідовників Христа були змушені залишити свої домівки. За останніми даними за цей період у Нігерії загинуло 12 тисяч християн. “Тут не йдеться про звичайні конфлікти в Африці між скотарями та землеробами. У Нігерії християн вбивають послідовно та систематично”, – підкреслив Паттерсон.