Нікарагуа: переслідування Церкви посилилося за 5 крайніх років
  • Чтв, 08/06/2023 - 16:09

Переслідування Церкви, посилене режимом президента Нікарагуа Даніеля Ортеги з 2018 року, призвело до виїзду з країни 77 представників католицького духовенства, за оцінками правозахисниці Марти Патриції Моліни.

Авторка наукового дослідження під назвою “Нікарагуа: переслідувана церква?” уточнила, що з-поміж тих, які були змушені покинути Нікарагуа, 41 католицький священник і монах, а також 36 монахинь.

Моліна зазначила, що режим Ортеги без вагань розпочав репресії проти церковних лідерів. Вона нагадала про справу єпископа-помічника Манагуа Сільвіо Баеса, якого в лютому підпорядкований режиму суд позбавив громадянства Нікарагуа. Серед вигнаних режимом вона також згадала апостольського нунція в Нікарагуа Вальдемара Станіслава Зоммертага та секретаря нунціатури Марселя Діуфа.

Нікарагуанська юристка підрахувала, що за п’ять крайніх років сили Ортеги вчинили понад 500 актів насильства проти людей Церкви. Деякі з них були спрямовані проти священнослужителів. Про це повідомляє ekai.pl.

Моліна зауважила, що переслідування священнослужителів супроводжується спробами обмежити релігійні практики. Вона зазначила, що лише впродовж Страсного Тижня та Великодня цьогоріч режим президента Ортеги заборонив близько 3000 релігійних церемоній по всій країні.