Нікарагуа заявляє, що звільнила 12 священників після домовленості із Ватиканом
  • Чтв, 19/10/2023 - 18:11

Диктатура в Нікарагуа повідомила, що відпустила 12 священників, яких утримувала в ув’язненні, та відправила до Ватикану після того, як була досягнута домовленість із владою Католицької Церкви.

Єпископ Роналдо Альварез не є серед звільнених. Його засудили 10 лютого до 26 років і 4 місяців ув’язнення. За день до оголошення вироку прелат відмовився увійти до складу групи із 222 депортованих, який відправили до США та позбавили громадянства і майна в Нікарагуа представники диктатури Даніеля Ортеги. У прес-релізі від 18 жовтня, режим Ортеги оголосив, що звільнення 12 священників відбулося «після плідних перемовин із Апостольською Столицею». За їх словами, священники в дорозі до Риму, де їх зустрінуть представники держсекретаріату Ватикану, пише CNA.

У Ватикані сьогодні в обід також видали заяву, в якій підтвердили, що Апостольський Престіл попросили прийняти священників. «Можу підтвердити, що Апостольську Столицю попросили прийняти 12 священників з Нікарагуи, яких щойно звільнили з ув’язнення. Апостольська Столиця погодилась; їх зустрінуть представники Державного Секретаріату в обід і поселять на території Римської єпархії»,- зазначив Маттео Бруні, директор прес-служби Римської Курії.

У Ватикані не підтвердили чи Апостольська Столиця брала участь у домовленостях щодо звільнення священників.

Нагадаємо, що щонайменше вісьмох священників, затриманих диктатурою Даніеля Ортеги в Нікарагуа і яких утримували “під домашнім арештом”, на вихідних перевезли до в'язниці під назвою Ель Чіпоте. Це сумнозвісний заклад неподалік столиці країни, відомий як в'язниця для тортур для політичних в'язнів.