Німеччина: Архиєпархія Падерборн допустить вірних до вибору єпископа. Як на це відреагує Ватикан?
  • Пон, 13/06/2022 - 17:54

У німецькій архиєпархії Падерборн прийнято рішення допустити мирян до участі у виборі єпископа. Кілька днів тому заяву на звільнення на руки Папи Франциска склав дотеперішній митрополит Ганс-Йозеф Бекер. За повідомленнями Катедральної капітули Падерборну, його наступник має бути вибраний так, як нещодавно запропонував Синодальний шлях – тобто з урахуванням думки мирян.

Таке рішення Катедральна капітула прийняла минулого четверга. В комюніке сказано, що йдеться про «найширшу можливу участь вірних у виборі кандидатів на наступництво Архиєпископа Ганса-Йозефа Бекера». Як зазначено, такий modus operandi є втіленням побажань Синодального шляху.

В задумі Синодального шляху, прийнятому на початку цього року, участь мирян у виборі єпископа має бути згідною із парадигмою боротьби із клерикалізмом та відповідати духові соборних реформ.

Капітула не вказала чітко як миряни мають бути залучені до процесу прийняття рішення; зазначено, що все відбудеться в рамках зобов’язуючих приписів права.

Інформація Капітули відповідає попереднім повідомленням архиєпархії Падерборн, яка ще в лютому висловила ентузіазм щодо постанов Синодального шляху. Парох катедри Йоахим Ґюбель сказав, що ця пропозиція скерована на «надання можливості єпархіальному Людові Божому» більше брати участь в житті архиєпархії.

Спосіб вибору архиєпископа Падерборну регулюється конкордатом, укладеним в 1929 році Прусами. Згідно з ним, Катедральна капітула представляє список кандидатів, який через Апостольську Нунціатуру в Німеччині передається до Ватикану. Після цього Папа відправляє у відповідь до Падерборну лист із трьома прізвищами (т.зв. terno), які можуть відрізнятись від тих, які запропонувала Капітула. Із цього переліку Капітула обирає нового архиєпископа.

Відповідно до повідомлень Капітули, цього разу миряни якимось чином будуть брати участь чи то в процесі створення першого списку, чи також у процесі обирання архиєпископа. Відповідно до повідомлень Синодального шляху, має бути скликане спеціальне згромадження мирян, яке пропонуватиме власних кандидатів до першочергового списку, а потім буде інформувати Капітулу про свої побажання стосовно кандидатів із надісланого з Ватикану списку трьох.

У зв’язку із пропозицією підтримати участь мирян у вигляді рекомендацій виглядає, що таке рішення не суперечитиме зобов’язуючому Кодексу канонічного права. З іншого боку, враховуючи тонкість справи, ймовірно, що Апостольська Столиця в особливий спосіб розгляне пропозиції архиєпархії Падерборн. Більше того, що участь мирян у процедурі вибору єпископа наче добре вписується в ідею синодальності, яку поширює Папа Франциск, і яка базується на теорії прийняття рішень у Церкві з врахуванням думок усіх її членів.