Німеччина: Ватикан не дозволив єпархії зруйнувати парафіяльну структуру
  • Втр, 23/06/2020 - 17:19

Святий Престіл не дозволив єпархії Тріру повністю зруйнувати місцеву парафіяльну структуру. Єпископ цього місця повідомив, що після переговорів з Римом він змінює плани реформи.

У Трірській єпархії вже кілька років триває процес глибоких структурних реформ. Церковна влада хоче різко скоротити кількість парафій, враховуючи зростаючі витрати на утримання численних храмів при постійному зменшенні кількості віруючих. Єпископ Штефан Акерман, завзятий модерніст, хотів створити у всій єпархії 35 суперпарафій, в яких ключову роль відігравали б не стільки священники, як миряни.

Однак втрутився Ватикан, який про це попросили група священників та мирян. Вони побоювалися, що в новій структурі неможливо буде підтримувати належні відносини між душпастирем та вірними; вони також виступали проти повного вирівнювання ролей священника та мирян, надаючи останнім більші повноваження.

У результаті єпископ Штефан Акерман мусів провести низку переговорів зі Святим Престолом. Результатом є дуже серйозна зміна. Не буде 35 суперпарафій, натомість буде до 172 парафій. Одночасно буде створено 35 душпастирських областей, які мають стати своєрідною заміною 35 суперпарафій. Кожним із новостворених пастирських районів керуватиме команда священників та мирян. Генеральний вікарій єпархії Ульріх Граф фон Плеттенберг визнав, що Рим показав Тріру червону лінію, за яку не можна виходити.

Очікується, що реформа розпочнеться наприкінці 2021 р. або на початку наступного року. Деталі ще допрацюють на єпархіальному рівні та згодом проконсультуються у Ватикані.

Єпископ Акерман зазначив, що в умовах «масового втручання Риму» він розчарований і пригнічений. Однак він хоче зробити все можливе, щоб, з одного боку, відповісти на настанови Ватикану, а з іншого – дотримуватися цілей, встановлених на засіданні Трірського місцевого синоду в 2013-2016 рр.