Німецькі єпископи і голови дикастерій Римської Курії про синодальний шлях
  • Суб, 19/11/2022 - 18:30

Модератором зустрічі, що відбувалася в «Ауґустиніянумі», був кардинал Паролін, який відзначив важливість такого взаємообміну, з підсумками якого неможливо не рахуватися під час подальших кроків.

У рамках візиту ad Limina Apostolorum єпископів з Німеччини в п’ятницю, 18 листопада 2022 р., відбулася їхня спільна зустріч з очільниками дикастерій Римської Курії. Як зазначається в повідомленні для преси, ця зустріч була запланована вже віддавна як можливість разом замислитися над синодальним шляхом, який триває в Німеччині.

Модератором зустрічі, яка відбувалася актовому залі Папського Інституту “Augustinianum” і в якій взяли участь 62 німецькі ієрархи та очільники деяких відомств Римської Курії, був кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу. Відкриваючи праці, від нагадав про узи сопричастя, які поєднують єпископів між собою та з Наступником святого Петра, а також підкреслив важливість зустрічі як моменту взаємообміну та благодаті, єдності у відмінностях. Він також згадав про стурбованість, яку викликає цей синодальний шлях, вказуючи на небезпеку «реформ Церкви а не в Церкві».

У вступному слові Голова Єпископської Конференції Німеччини Преосвященний Ґеорґ Бетцінґ, Єпископ Лімбурга, представив праці німецького синодального шляху, виокремивши його дух, що ґрунтується на слуханні Божого люду та на почуттях болю з приводу зловживань, скоєних представниками духовенства. Він також перерахував теми, що обговорювалися, а це влада і розподіл повноважень у Церкві, священиче життя сьогодні, жінки у служіннях і на посадах у Церкві, життя в дієвих стосунках.

Далі прозвучали богословські доповіді кардиналів Луїса Франсіско Ладарії, Префекта Дикастерії доктрини віри та Марка Уелле, Префекта Дикастерії в справах єпископів, які щиро та відверто висловили застереження та стурбованість щодо певних аспектів, які стосуються методології, змісту та пропозицій синодального шляху в Німеччині. Вони також заохотили, щоби для добра єдності Церкви та її євангелізаційної місії, ці подання влилися в синодальний процес усієї Церкви.

Наступним етапом зустрічі став відкритий діалог, під час якого взяли слово як численні німецькі єпископи, так і представники курії. Стали очевидними важливість і нагальність окреслити та поглибити деякі зі згаданих тематик, як структури Церкви, свячення і доступ до них, християнська антропологія. Водночас, всі виявили усвідомлення того, що перебувають в дорозі разом зі святим і терпеливим Божим людом, також і тоді, коли йдеться про зіставлення різних позицій. Саме в цьому сенсі чимало виступів вказували на центральне місце євангелізації та місії, як також на усвідомлення неможливості трактування деяких тем.

В цій атмосфері відкритого та братерського взаємообміну прозвучали певні пропозиції, як от накладення мораторію на німецький синодальний шлях, що не знайшло підтримки, та підтримка додаткових роздумів і взаємного слухання в світлі сум’яття, яке виникло. Підсумовуючи, кардинал Державний Секретар подякував за це спілкування, неформальне, але необхідне та конструктивне, «з яким не буде можливо не рахуватися».