Німецькі католики кажуть «ні» Синодальному шляху. Кардинал Дука: можуть шукати душпастирської опіки закордоном
  • Птн, 21/07/2023 - 15:37

Майже 500 тисяч вірних відмовились платити церковний податок у Німеччині, відповідно до статистики 2022 року. На думку кардинала Домініка Дуки, це акт спротиву спробам зміни католицького вчення, які чинить єпископат в рамках т.зв. Синодального шляху. Єрарх піддав критиці кола, які противляться ортодоксії, і запевнив, що служіння вірним, знеохоченим позицією місцевих пастирів, можуть вершити священники із сусідніх до Німеччини країн.

«У Чехії, Словаччині чи Польщі ми можемо уділяти людям таїнства, вони можуть в нас приступати до сповіді та св. Причастя», - сказав колишній примас Чехії, наголошуючи, що пропозицію для німецьких католиків користуватись служінням закордоном вперше висловив Папа Бенедикт XVI, інформує pch24.pl.

Причиною того, чому німці, які відмовляються платити податок на користь місцевих церковних структур, можуть постати перед такою потребою, є факт, що єрархи і Центральний комітет німецьких католиків вважають їх… екскомунікованими. Властиво, там сплата церковного податку є фактором, що визначає формальну приналежність до певної релігії. Вірні, які відмовляються його сплачувати, не мають права укладати таїнство шлюбу, хрестити потомство чи просити про католицький похорон.

Йозеф Ратцінґер критикував таку практику як безпідставну, а у світлі помилок синодального шляху несплата «kirchensteuer» навіть отримала вимір спротиву совісті щодо деконструкції католицької віри.

Як наголосив чеський єрарх, німецький єпископат, який декларує жаль з приводу відмови вірних платити податок, сам винен у цій ситуації. «Слід зробити іспит сумління з того, в який спосіб певна частина єпископів, архиєпископів і кардиналів трактує свої обов’язки і свою присягу на вірність»,- зазначив кардинал, додаючи, що причиною знеохочення значної кількості католиків є також реформаторський настрій Папи Франциска, що в багатьох пробуджує сумнів в його вірності об’явленій істині.