Німецький філософ закликав не шукати альтернативу вченню Ісуса у справах сім'ї
  • Пон, 11/08/2014 - 16:07

Не тільки єпископи готуються до Синоду сім'ї. У передсинодальній дискусії також беруть участь миряни. Роберт Спаеманн, один із найвідоміших християнських філософів сьогодення у статті, опублікованій в журналі «First Things», згадав про позицію Церкви щодо осіб, які живуть у несакраментальному зв’язку.

Спаеманн зазначає, що Церква на Заході стає щораз більше контркультурою. В цьому випадку, Її майбутнє залежить від того, чи залишиться Вона далі сіллю землі. Краса вчення Церкви може сяяти в усій повноті тільки тоді, коли воно не буде розмитим, – пише німецький філософ. Він нагадує, що вчення Ісуса про шлюб було непопулярним, викликало опозицію навіть серед його учнів. Сьогодні, на його думку, багато священнослужителів, єпископів і кардиналів, замість говорити про красу нерозривності шлюбу, розглядають ще один варіант, що становить альтернативу вчення Ісуса.

Спаеманн ретельно протистоїть аргументам прихильників змін в церковному вченні. Він говорить водночас і про складність ситуацій людей, які уклали повторні зв’язки, і визнає, що ситуацію не можна вирішити без болю, який може стати частиною покаяння.

Німецький філософ застерігає і Церкву не забувати жертв, покинутих дружин і дітей. На його думку, Церква, яка сьогодні визнає, що не достатньо приділяла уваги жертвам сексуального насильства, тепер вчиняє подібну помилку в обговоренні розлучених. Чи хтось згадає про їхніх жертв? Покинута жінка повинна дивитися, як Церква погоджується на новий зв’язок і благословляє його, – пише німецький філософ.