Німецький історик про Пія XII: він добре знав про Голокост і допомагав євреям
  • Срд, 02/02/2022 - 09:58

Папа Пій XII дізнався про Голокост досить швидко й особисто врятував щонайменше 15 тисяч євреїв. Німецький історик Міхаель Фельдкамп доводить це, ґрунтуючись на своїх дослідженнях, здійснених у Ватиканському Архіві.

Німецький історик та журналіст Міхаель Фельдкамп присвятив вагому частку своїх досліджень таким темам як дипломатія Святого Престолу та стосунки між Католицькою Церквою та націонал-соціалізмом. У своїй книзі «Пій XII і Німеччина», опублікованій 2000 року, він мав на меті розповісти більшому колу читачів про всю складність цих досліджень. Цей твір був також задуманий як відповідь на книгу Джона Корнуелла «Папа Гітлера» (англ. Hitler’s Pope).

Папа Пій ХІІ та його офіс з порятунку євреїв

В інтерв’ю для Vatican News він розповів про свої нещодавні дослідження у Ватиканському Апостольському Архіві, які підтвердили, що Папа Пачеллі досить швидко дізнався про Голокост. Вже у березні 1945 року він надіслав послання Президенту США Рузвельту, в якому повідомив, що в Європі у зонах бойових дій відбувається щось підозріле. «Сьогодні ми знаємо, – додав він, – що Пій XII, без перебільшення, майже щодня стикався з переслідуваннями євреїв. Йому були представлені всі звіти, і він створив власний офіс у Другій секції Державного Секретаріату, працівники якого мали займатися виключно тими справами».

Серед них були монсеньйор Доменіко Тардіні, який пізніше став кардиналом і взяв участь у Другому Ватиканському Соборі, і також монсеньйор Делл'Акуа, що також пізніше став кардиналом; він вважається одним з головних авторів Конституції Другого Ватиканського Собору, в якій йдеться про примирення з євреями (Nostra aetate)». І ці співробітники Папи Пія XII, як пояснив історик, повідомляли йому про переслідування та масову депортацію, а також про долі окремих людей. «Найцікавішим, – додав він, – є те, що сьогодні ми можемо побачити, що Пій XII врятував приблизно 15 тисяч євреїв завдяки своїм особистим зусиллям: він дозволяв клявзуровим монастирям переховувати людей тощо. Це все величезна сенсація! Архівні знахідки, які я тепер знайшов у Ватикані, показують мені, наскільки добре був поінформований Папа Пачеллі».

Проблема мовчання

Що стосується закидів у бік Пія XII, буцімто він був бездіяльним і мовчав на насилля нацистів, Міхаель Фельдкамп зауважив, що й насправді, проблема з мовчанням залишається відкритою, але тепер це стає більш зрозумілим: враховуючи, що він переховав людей, він не міг привертати увагу громадськості, організовуючи якісь протести чи пишучи заяви протесту. «Але для того, щоб відволікати, – зазначив історик, – він проводив переговори також з посольством Німеччини та з італійською поліцією, навіть із Муссоліні та з італійським міністром закордонних справ. Він завжди намагався досягти якомога більше шляхом переговорів».