Німецький «Синодальний шлях» хоче перетворити Католицьку Церкву на форму ліберального протестантизму – Джордж Вайґель
  • Чтв, 17/02/2022 - 12:55

Єретичні ідеї «Синодального шляху» в Німеччині є передсмертною агонією того католицизму, який в ім’я модернізації відірвався від істин Святого Письма і Передання.

Про це йдеться в колонці одного з провідних католицьких публіцистів нашого часу Джорджа Вайґеля, пише Політична Теологія.

Саме явище плекання гетеродоксії під вивіскою католицькості Вайґель пропонує називати «рідким католицизмом» (Liquid Catholicism), вочевидь – через відсутність власної «твердої» форми (публіцист пояснює, що з 2002 року користувався терміном «Catholic Lite», але його важко перекладати іншими мовами).

Проект Catholic Lite/Liquid Catholicism, пояснює Вайґель, просувався як пастирська відповідь на культурні виклики пізньої модерності та постмодерності, тобто як спосіб говорити зі світом «його мовою». Одначе під власне пастирським кутом зору така мімікрія себе не виправдала.

«Передсмертна агонія проекту Catholic Lite або Liquid Catholicism зараз повною мірою проявляється в німецькому “Синодальному шляху”: багаторічний процес, в якому домінують церковні бюрократи та науковці, здається, має намір заново винайти Католицьку Церкву як форму ліберального протестантизму», – пише публіцист.

Вайґель виокремлює дві фундаментальні засади відступництва німецького СШ та «Liquid Catholicism» загалом.

Перша полягає в радикальній релятивізації істин Об’явлення на користь історичного моменту. Святе Письмо, а також авторитетне тлумачення Римських Пап дають чіткі відповіді на питання, які «обговорюються» у межах СШ: від гріховності гомосексуалізму до неможливості жіночого священства. Одначе з точки зору СШ актуальний момент історії важливіший за те, що висловлювалося в минулому: «історія судить Об’явлення».

Другою засадою є хибне розуміння свободи як цілковитої автономії. Вайґель нагадує, що справжньою свободою є за звичкою чинити правильні речі, виходячи з правильної спонуки (тобто чеснотливе життя). Справжня свобода аж ніяк не зводиться до «вибору». Натомість та «свобода» людини, яку пропонує СШ, насправді є рабством.

Нагадаємо, що раніше Джордж Вайґель прокоментував намагання Папи Франциска радикально обмежити використання традиційного римського обряду, назвавши їх свідченням «ліберального авторитаризму».